Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Lage lonen stijgen vanaf 1 april

Vanaf 1 april krijgen heel wat werknemers wat meer op hun rekening. Want op die dag worden de minimumlonen verhoogd, stijgt de werkbonus en daalt voor de meesten de bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid. Na jaren aandringen en onderhandelen kreeg  het ACV dat voor elkaar. Deze loonsverhoging komt op een bijzonder welgekomen moment,  het leven is voor veel mensen té duur geworden.  Toch zijn deze verbeteringen, samen met de index en de loonstijgingen die onze onderhandelaars in de sectoren en bedrijven wisten te bekomen, onvoldoende om de sterke prijsstijgingen op te vangen. We blijven daarom druk zetten op extra tegemoetkomingen. En ijveren voor meer ruimte voor  vrije loononderhandelingen in de sectoren en bedrijven, wat nu verhinderd wordt door de loonnormwet. Terwijl de winstmarges van Belgische bedrijven historisch hoge toppen scheren.

Minimumlonen stijgen


Het minimumloon voor een voltijdse werknemer verhoogt met 80,95 euro bruto per maand, waardoor het op 1.806,16 euro komt.  Dat is een stijging met 4,7%, bruto.  
Werk je deeltijds? Dan verhoogt je minimumloon in verhouding tot je arbeidsduur. Vanaf 1 april is er ook geen verschil meer in het minimumloon tussen werknemers met minder dan 1 jaar anciënniteit en werknemers met minstens 1 jaar anciënniteit.  Ook de lagere bedragen voor jonge werknemers van 18 à 20 jaar worden weggewerkt.  Sectoren kunnen uiteraard hogere minima bepalen. En dat hebben de meeste ook gedaan. 

Sociale en fiscale werkbonus stijgen


Die stijging van het minimumloon komt niet alleen ten goede aan de werknemers die vandaag werken aan een minimumloon. Voor de werknemers met een brutoloon tot 2.848 euro per maand (op voltijdse basis) gaat de sociale werkbonus omhoog. Dat is een vermindering van de persoonlijke bijdrage voor de sociale zekerheid. Hoe lager het loon, hoe hoger de werkbonus. En voor diezelfde groep gaat ook de fiscale werkbonus omhoog. Dat is een belastingvermindering.

Voor een werknemer met een minimumloon stijgt de sociale werkbonus op 1 april met 10,24 euro bruto per maand en de fiscale werkbonus met 3,39 euro netto (bovenop de verhoging van het brutominimumloon). Voor werknemers boven het minimumloon neemt het voordeel van de bonus geleidelijk af, om nul te worden vanaf 2.848 euro bruto per maand. 

Bijzondere bijdrage sociale zekerheid daalt


Veel werknemers betalen bovenop de gewone sociale bijdragen ook nog eens de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid. Het ACV ijverde voor een verlaging en die komt er voor de meeste werknemers op 1 april: 

  • Daarvan genieten alle alleenstaanden met een belastbaar inkomen tussen 18.952 euro en 60.182 euro per jaar.  
  • Koppels met gemeenschappelijke aanslag genieten van deze maatregel bij een belastbaar inkomen tussen 18.952 euro en 81.944 euro per jaar.
  • Voor een werknemer met een belastbaar inkomen vanaf 21.071 euro gaat het om een netto-verlaging van minstens 99,16 euro per jaar.  

Check je nettoloon met onze calculator


Dit samenspel van verbeteringen (minimumloon, sociale werkbonus, fiscale werkbonus en bijzondere bijdrage sociale zekerheid) pakt uiteraard voor iedereen anders uit, afhankelijk van het loon, de gezinstoestand en het belastbaar inkomen.  Daarom ontwikkelde het ACV een 
bruto-nettocalculator waarmee men het  nieuwe nettoloon (loonbriefje van midden april voor arbeiders, arbeiders en  bedienden eind april) kan narekenen op basis van alle nieuwe regels.