Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Huishoudhulpen kunnen niet wachten…

Terwijl deze moedige werkers en de ganse werkende bevolking hun opperst best doen om hun taken te verrichten in soms zeer moeilijke omstandigheden en grootste onzekerheid betreffende de duurte van de levensmiddelen, de huren, de verplaatsingskosten, de energie, wil het patronaat niets horen omtrent de roep en noodzaak om hogere lonen te betalen. In het model van de bazen dus ook van deze van federgon is hun winst en niet het leven van de werkers primordiaal.

VB: de firma Daoust behaalde in 2019 een winst van 7.000.000€

De uitbuiters van federgon, of moeten we spreken van federgongsters zoals men het kan van banksters, hielden een receptie in een “event lounge” in Schaarbeek om in een “onderonsje” over de evolutie en cijfers te praten. Daar werden ze aan de ingang onthaald door vele werkers en miltanten van de 3 vakbonden, ABVV –dienstencheques, ACLVB en ACV-voeding en diensten.

“ Overheidsgeld mag niet dienen om aandeelhouders rijker te maken maar voor de huishoudhulpen”

De door de hoge pieten onverwachte actie, met de terechte eisen omtrent lage lonen, zware werkomstandigheden, ontoereikende onkostenvergoeding en een totaal gebrek aan preventie- en welzijnsbeleid was ook op een ludieke wijze gevoerd. Een groot toestel spoot op elke inrijdende chique auto een enorme lading schuim en wasbeurt onder luid gejuich “we zijn er wel en on est la”.

Hoe cynisch federgon kan zijn is namelijk dat het als onderwerp van zijn algemene vergadering de re-integratie na langdurige ziekte naar voren schuift. Hoewel een studie van Idea consult  uit 2018 al en bevestigd door deze van 2021 vaststelde dat 2 op 3 huishoudhulpen last heeft van gewrichts- en spierpijn, vooral ter hoogte van rug, nek, schouder,  elleboog en pols. Problemen heeft met stress, huidirritaties, slapeloosheid en migraine, ademhalingsproblemen.

Dezelfde studie toont aan dat langdurige arbeidsongeschiktheid stijgt to 11% bij werkers die al 10 jaar aan de slag zijn en zelfs tot 19% na 15 jaar. Van re-integratie van hen is geen sprake, velen worden ontslagen wegens medische overmacht!

Medische problemen en arbeidsongeschiktheid zijn bronnen van inkomensonzekerheid!

Lage inkomsten brengen toename van ziekten!

78 % van de huishoudhulpen stelt doktersbezoek uit om financiële redenen!

Wat te doen? De vakbonden eisen:

Betere werkomstandigheden, hogere lonen en verplaatsingsvergoedingen NU!

Een grondige hervorming van de sector:  Bedrijven die van het zweet van hun onderbetaalde werkers enorme (bekende) winsten maken,  horen niet thuis in een sector voor 70% gesubsidieerd door openbare middelen. We vragen aan alle overheden  een terugkeer naar de oorspronkelijke  doelstellingen: schepping van kwalitatieve, lokale en duurzame tewerkstelling en niet de verrijking van enkelen.

Niet vergeten: Openbare diensten dienen u, privédiensten verdienen aan u!

Leon