Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 

Zorgplicht

#MadeWithRespect

Noten, bananen, wijn … ze smaken zoveel beter als ze voortkomen uit eerlijke handel. Of een T-shirt zonder uitbuiting of milieuverontreiniging, dat zit pas écht goed, niet? Jammer genoeg gaan bedrijfswinsten vaak boven mensenrechten en het milieu. Daarom pleit FOS met andere middenveldorganisaties voor een zorgplichtwet.

De andere kant van het verhaal

Stel: je werkt tien uur per dag, in een verzengende hitte. Dan zou je toch je kinderen moeten kunnen voeden? Niet zo in de Boliviaanse paranotensector! Erger nog: je schakelt je kinderen in om – letterlijk – voldoende geld bijeen te rapen. Klinkt onrechtvaardig, niet? Toch worden arbeiders aan het andere eind van de mondiale waardeketen tot deze situatie gedwongen. Omdat bedrijven onhaalbare doelen opleggen, verhinderen dat arbeiders zich verenigen, of zelfs paramilitairen inhuren.

Goeie koopjes?

Wij trokken met vakbonden en middenveldorganisaties op onderzoek. En ontmaskerden de promo’s van grote bedrijven. Nieuwsgierig? Klik op de promo en ontdek het volledige verhaal:

Rechten onder druk

Is kinderarbeid eigenlijk niet verboden? Het recht op vrijheid van vereniging, is dat geen basisrecht? Jawel, veel rechten staan in internationale verdragen, standaarden en overeenkomsten, maar vaak hebben activisten en hun ledenorganisaties geen toegang tot het gerecht. Vaag omschreven wetten en een leger aan bedrijfsadvocaten geven hun weinig kans op een eerlijke rechtszaak en tegemoetkoming. Om nog niet te spreken van intimidatie van mensenrechtenverdedigers of het inhouden van informatie door bedrijven en zelfs politici.

Zinloze labels

Zijn labels een oplossing? Toch niet. Het zijn vrijblijvende engagementen die zelden een verschil maken. Protocollen en labels blijken op maat van bedrijven geschreven. Onderzoek maakt duidelijk dat ze vaak simpelweg misleidend zijn en weinig impact hebben op arbeids- en milieurechten. Bedrijven hebben het graag over ‘respect’ en ‘zorgvuldigheid’, maar in werkelijkheid zijn het holle woorden.

#MadeWithRespect

FOS pleit, samen met Belgische vakbonden en middenveldorganisaties, voor een Belgische en Europese zorgplichtwet die bedrijven verantwoordelijk houdt voor mensen-, arbeids- en milieurechten in hun waardeketen. We zetten ons voorstel in de kijker tijdens de gezamenlijke campagne #madewithrespect.

Wat is zorgplicht?

Zorgplicht is een nieuw concept in het bedrijfsleven. Het combineert de ‘plicht tot zorgvuldigheid’ (of due diligence in het Engels) met de ‘plicht tot herstel’. Vanuit hun zorgplicht moeten bedrijven erover waken dat in hun waardeketen de mensenrechten gerespecteerd worden en moeten ze de slachtoffers van schendingen herstel aanbieden. Hun zorgplicht geldt zowel voor de mensenrechten, inclusief de arbeidsrechten, als voor de internationale milieunormen.

Wat moet er in een zorgplichtwet staan?

Om misbruiken te voorkomen, moet een zorgplichtwet:

  • gelden voor de hele waardeketen, van grondstoffen tot verkoop
  • rekening houden met de omvang en middelen van bedrijven
  • slachtoffers de mogelijkheid bieden om een vergoeding en herstel te vragen
  • voorzien in een onafhankelijke publieke controle-instantie

Wil je je helemaal in ons voorstel verdiepen? Lees het memorandum ‘Essentiële bouwstenen voor een zorgplichtwet’.

Zorgplicht centraal in ons FOSFOR-magazine

Bron: