Duurzaamheid Belgische supermarkten onder de loep
Hoe duurzaam zijn de Belgische supermarkten? De Stichting Questionmark gaat op zoek naar een antwoord en bekijkt hoe milieuvriendelijk Delhaize, Carrefour, Colruyt, Aldi en Lidl zijn.
Hoe makkelijk maken supermarkten het ons om duurzaam te eten? Een nieuw vergelijkend onderzoek van Stichting Questionmark met de steun van Rikolto en Test Aankoop, in samenwerking met BOS+, IEW, FoodWIN en Bond Beter Leefmilieu, zoekt een antwoord op die vraag. Superlijst is het eerste onderzoek dat over de jaren heen en in verschillende landen de prestaties van supermarkten op het vlak van duurzaamheid in kaart brengt. In België gaat het onderzoek rond milieu nu van start. In november volgen de resultaten.
Superlijst Milieu neemt de komende maanden Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi en Lidl (samen goed voor meer dan 80% marktaandeel) onder de loep. Daarbij wordt nagegaan in hoeverre ze inspanningen leveren om de verkoop van dierlijke eiwitten te verminderen, te kiezen voor producten uit duurzame landbouw, en ontbossing en voedselverspilling tegen te gaan.
De onderzoeksmethode waarmee dat gebeurt, wordt geruggensteund door wetenschappers. Voedselsystemen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor minstens een derde van de uitstoot van broeikasgassen. “Meer dan 80% van wat wij eten komt via de supermarkt op ons bord”, zegt Jelle Goossens van Rikolto. “Daarmee kunnen supermarkten een significante bijdrage leveren aan een milieu- en klimaatvriendelijk voedingspatroon en aan de verduurzaming van de hele voedingsketen.”
Meer dan 80% van wat wij eten komt via de supermarkt op ons bord. Daarmee kunnen supermarkten een significante bijdrage leveren aan een milieu- en klimaatvriendelijk voedingspatroon en aan de verduurzaming van de hele voedingsketen.
Superlijst Milieu focust zich op drie grote thema’s met het grootste potentieel om de impact van voeding op onze planeet te verkleinen: duurzame landbouw, eiwitshift en voedselverlies. Voor het vastleggen van die thema’s helpen BOS+, IEW (Inter-Environnement Wallonie), Bond Beter Leefmilieu en FoodWIN. Superlijst werd voor het eerst gelanceerd in 2020 in Nederland. Daar werden de thema’s gezondheid, milieu en dierenwelzijn al onderzocht. Daarnaast zijn inmiddels twee Superlijsten gepubliceerd in Groot-Brittannië en is het onderzoek voor de eerste Superlijst in Zweden gestart. De onderzoeksmethode is beschikbaar op superlijst.be.
Voeding cruciaal in klimaatuitdaging. Supermarkten spelen sleutelrol
Volgens het recentste IPCC-rapport dat begin april verscheen, zijn voedselsystemen verantwoordelijk voor 42% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bij de huishoudens is voeding goed voor 28% van de ecologische voetafdruk. Dat is meer dan de impact van hun energieverbruik. Bovendien bepalen voedingskeuzes voor 48% tot 70% de impact van gezinnen op het gebruik van land en water. Meer dan 80% van wat wij eten komt via de supermarkt op ons bord. Daarmee kunnen supermarkten een significante bijdrage leveren aan een milieu- en klimaatvriendelijk voedingspatroon en aan de verduurzaming van de hele voedingsketen.
Heleen De Smet
Heleen De Smet is gepassioneerd door wat er op uw bord ligt, maar ook door de vraag hoe we onze voeding weer in balans krijgen met het leefmilieu. Zo trekt ze aan de kar van de eiwittransitie, richting meer plantaardig voedsel.