Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Vol trots reikt VZW Curieus de Prijs van de Gelijkheid 2021 uit aan Seppe Nobels, de chef-kok die met projecten zoals Instroom Academy (in samenwerking met GATAM vzw en Stormkop) en Restaurant Misverstand een sociale invulling geeft aan het begrip sterrenchef.

De jury - samengesteld uit de winnaars van de vorige edities: de betreurde Reinhilde Decleir, Ish AIt Hamou, Mohamed El Bachiri, Palestinian Circus School, Saskia Van Nieuwenhove en City Pirates - koos er voor om het engagement van Seppe in het licht te zetten.

De tekening van Fatinha Ramos krijgt een ereplaats aan de muren van Instroom.

Wat is de Prijs van de Gelijkheid?

We kennen ze allemaal. Mensen die tegen de stroom in durven varen. Mensen die hun kont opheffen en iets wezenlijks veranderen in hun buurt of in het publieke debat. Mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 

Curieus wil deze zachte zielen, die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, in de kijker zetten. Dat doen we met het Festival van de Gelijkheid, in 2022 van donderdag 15 t.e.m. zaterdag 17 december. Maar ook met de Prijs van de Gelijkheid.  Een prijs die veel meer is dan de bekroning van iemands verdiensten, maar vooral een aanvuring van aanstekelijk engagement. De voorbije jaren ging de prijs naar de betreurde Reinhilde Decleir (2015), Ish Ait Hamou (2016), Mohamed El Bachiri (2017), Palestinian Circus School (2018), Saskia Van Nieuwenhove (2019) en City Pirates (2020).

Seppe Nobels is de meer dan terechte winnaar van de Prijs van de Gelijkheid 2021. Vorig jaar trok hij de deur van zijn beroemde restaurant 'Graanmarkt 13' dicht om meer aan de maatschappij te sleutelen. De jury koos hem uit de shortlist met daarop ook topdokter Stephanie De Maesschalck (de huisdokter die zich ook tijdens coronacrisis inzet voor de zwakkeren in onze samenleving) en Tijs Vanneste (die in zijn tv-programma "De Kemping" kansen geeft aan 10 werkloze jongeren). Voor Seppe is koken onlosmakelijk verbonden met de omgeving waarin hij woont en werkt. Als kok wil hij iets toevoegen aan de maatschappij. Dat engagement vertaalt zich in Instroom Academy, waar hij vluchtelingen uit de hele wereld begeleid om hun culinair erfgoed voor te stellen. Zoals hij het zelf stelt: “Koken is eenieders recht, illegale smaken bestaan niet.”
Ook duurzaamheid blijft bij Nobels geen lege mode-term. In zijn keuken spelen groenten geen bijrol, maar een absolute hoofdrol. Die food-filosofie leverde hem in 2021 een Groene Michelinster op.Curieus is heel blij om Seppes' sociaal activisme en focus op duurzaamheid in het licht te zetten en mee te ondersteunen. In de woorden van de jury: "Het werk van Seppe Nobels is inspirerend, herkenbaar en niet betuttelend. Een terechte winnaar!"