Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 

Persbericht ACV: Meer rechten voor de rug

Brussel, 28 april 2022

Meer rechten voor de rug 

Op 28 april 2022, de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, eist het ACV meer aandacht en een beter wettelijk kader tegen de breed verspreide problematiek van musculoskeletale aandoeningen (MSA). De term MSA omvat een brede groep van gelijkaardige ziektes aan o.a. gewrichten en zenuwen, zoals verschot in de rug, een hernia, carpaal tunnel aan de pols, tendinitis of artrose. MSA is de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblematiek: 62% van de Belgische werknemers geeft aan last te hebben van één of meer MSA-gerelateerde gezondheidsproblemen. Bepaalde groepen, zoals arbeiders, vrouwen, en werknemers met een migratieachtergrond, hebben ook nog eens een duidelijk hoger MSA-risico dan gemiddeld.

 

De MSA-cijfers zijn zeer hoog én dalen al jarenlang niet, wat betekent dat het huidig beleidskader en aanpak duidelijk onvoldoende is. In tegenstelling tot andere gezondheidsrisico’s op het werk, vormt ergonomie en MSA een opvallende lacune in onze huidige welzijnswetgeving.  Het uiteindelijk gevolg van dit gebrekkig beleidskader is dat een derde van de langdurige zieken lijdt aan MSA, en slechts 58% van de werknemers met MSA acht het haalbaar om tot 60 jaar te blijven werken. Door de oorzaken van MSA onvoldoende op de werkplek tegen te gaan, organiseert het beleid zo zelf de instroom in langdurige ziekte.

Daarom pleit het ACV ervoor om het gat in de welzijnswetgeving te dichten, door het invoeren van een specifiek luik rond MSA. Deze nieuwe wetgeving moet toelaten alle risico’s te identificeren, effectieve preventieve maatregelen te nemen, de preventieadviseur ergonomie een sterkere rol te geven  en te zorgen voor meer werknemersinspraak. Als men deze aantoonbaar ziekmakende arbeid – zoals het langdurig werken in onnatuurlijke houdingen – niet aanpakt, is de hoge instroom van werknemers in langdurige ziekte onvermijdelijk.

Het ACV pleit er ook voor  MSA sneller als beroepsziekte te erkennen. Een evaluatie en aanpassing van de erkenningsprocedure dient het momenteel opvallend laag aantal erkenningen aan te pakken. Er bestaat een enorm verschil tussen het aantal langdurig zieke werknemers met MSA (±150.000) en het aantal erkenningen van MSA als beroepsziekte (±1.500).

 Meer informatie: Stijn Gryp, ACV Dienst Onderneming, 0497 99 59 30

Met vriendelijke groet,

David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst
0477 37 88 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.hetacv.be