28 april 2022 persbericht ABVV Internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk:Musculoskeletale aandoeningen (MSA) nog onvoldoende ernstig genomen
Donderdag 28 april, internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het uitgelezen moment voor de Algemene Centrale om aan de alarmbel te trekken en aandacht te vragen voor de ernstige problematiek van de spier- en skeletaandoeningen (MSA) bij de werknemers. Bijvoorbeeld; peesontsteking, rugpijn of carpaal tunnel syndroom.
Werknemers aan hun lot overgelaten
Uit studies naar beroepsrisico’s blijkt dat fysieke en arbeidsintensieve risico’s, die MSA’s veroorzaken, toenemen. Waar risicoanalyse verplicht is op vlak van psychosociale risico’s, is er voor MSA’s nog geen specifieke risicoanalyseverplichting. Daarom kwam slechts in 0,4% van alle werkplaatsen een ergonoom langs. Een ergonoom is nochtans de expert die problematische handelingen en situaties kan opsporen. Bij het algemeen risicobeheer wordt er 7 keer minder teruggegrepen naar ergonomie dan naar arbeidspsychologie, en ergonomie vertegenwoordigt slechts 10% van het werkvolume van externe diensten.
Veel werknemers zitten thuis met MSA, de meest erkende beroepsziekte. Maar FEDRIS erkent MSA niet systematisch als beroepsziekte, met tot gevolg dat de vergoeding voor de ziekte terugvalt op RIZIV. Dit betekent dat de samenleving hiervoor opdraait en niet de werkgever. Alles wijst erop dat de door FEDRIS vastgestelde erkenningscriteria veel te streng zijn (weigeringspercentage van 75% in 2019) en het bedrag van de vergoeding veel te laag is (bv. gemiddeld € 201,59 per maand voor een peesontsteking).
Campagne om werknemers te helpen
De Algemene Centrale kan niet toekijken en niets doen, daarom voeren we een grootscheepse campagne onder haar afgevaardigden om hen zoveel mogelijke tools aan te reiken waarmee ze arbeidsomstandigheden op het terrein kunnen verbeteren. We dringen erop aan dat de Codex over het welzijn op het werk een prominente plaats toekent aan ergonomie en het risico op MSA’s. We eisen ook dat FEDRIS de erkenning als beroepsziekte grondig herziet. Als er bezuinigd moet worden op kosten voor langdurige zieken, dan is het hoog tijd dat om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, zij zijn een groot deel van de oorzaak.
“Ongeveer tien jaar geleden hield ik een enquête onder onze vakbondsleden om uit te zoeken of ze klachten hadden. Op de 120 personen, waren er misschien maar 10 die geen klachten hadden. Bij rugklachten, antwoordt de bedrijfsarts gewoon dat we beter moeten hurken om vuilniszakken te tillen of dat we lichtere zakken moeten dragen, alsof dat zo eenvoudig is”, getuigt een vrouwelijke afgevaardigde in de schoonmaaksector.
In een wasserij vertelt een andere afgevaardigde dat men na een bepaalde tijd het werk alleen nog maar aankan via een medisch halftijdse tewerkstelling: “De ergonoom die langskwam, stelde verschillende maatregelen voor, maar de werkgever ging enkel akkoord met de maatregelen die niet veel kostten...”.
Contactpersoon:
Federaal secretaris
Arnaud LEVEQUE
0476 64 10 51
Persdienst:
Antonina Fuca
0476 922 868
Algemene Centrale – ABVV
Hoogstraat 26 – 28
1000 Brussel