Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Blijft de ambulancier altijd de pineut?

Werken als ambulancier bij een commerciële ambulancedienst, kan je enkel met een grote passie en bevlogenheid. Want rijk ga je er zeker niet van worden. En het is ronduit schadelijk voor je gezondheid. De praktijken waarvan sprake in de Gazet van Antwerpen en ATV zijn helaas nog steeds dagelijkse kost: shiften van 24 uur en meer aan één stuk gebeuren nog steeds, evenals extra shiften (moeten) bijwerken als vrijwilliger.

Sinds de inspectie in 2018 een groot onderzoek startte, o.a. bij Ambuce, is de situatie daar weliswaar een stukje verbeterd, maar nog verre van wat wenselijk is. Dat is in dat geval niet te wijten aan manifeste onwil van de directie, maar wordt voor een groot deel veroorzaakt door een ontoereikende subsidiëring voor deze dienstverlening. Onze overheid rekent er gemakshalve op dat een heel deel van de ritten door vrijwilligers worden uitgevoerd. Maar die worden alsmaar schaarser en blijken in de praktijk vaak dezelfde personen als de vaste werknemers... Dergelijke situaties werken uiteraard wanpraktijken in de hand. Zo zijn inspecteurs van de Limburgse arbeidsinspectie recent nog binnengevallen bij Ambi-Care, een kleine ambulancedienst met een 10-tal werknemers, en hebben ze tal van inbreuken vastgesteld. Dat is geen verrassing...

ACV Puls vraagt dat ambulanciers die voor commerciële bedrijven werken, een beter statuut krijgen met betere loon- en arbeidsvoorwaarden, zodat ze niet meer genoodzaakt zijn om extra shiften als vrijwilliger bij te werken om hun loon een beetje goed te maken.

ACV Puls wil bovendien overleg met de werkgevers en de overheid om te spreken over een beter financieel kader, een betere afstemming tussen de verschillende statuten en regelgeving (brandweer, ambulancier, ziekenhuisambulancier) en te zorgen voor meer controles op de toepassing van de arbeidswetgeving. Daarbij moet ook de vraag gesteld worden of het dringend ziekenvervoer kan of mag overgelaten worden aan bedrijven die met die dienstverlening winsten willen maken.

Meer info

Bart Thys, vakbondsverantwoordelijke ACV Puls, 0476/990 664

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be