Voor meer loon, want alles is te duur!
Het leven wordt heel duur
De prijzen voor gas, elektriciteit, mazout, benzine en diesel zijn enorm hoog. Tegelijk maken de grote internationale energiebedrijven gigantische winsten, op kap van de miserie in Oekraïne en hier. Andere bedrijven rekenen de energiekost gewoon door in hun prijzen. Niet alleen de energieprijzen zijn enorm hoog. Ook het winkelkarretje vullen wordt alsmaar duurder. En dat zal de komende maanden nog verergeren. Alle supermarkten kondigen aan dat ze hun prijzen nog sterk zullen verhogen. Verwarming, voeding, brandstofprijzen, een huis … de prijsstijgingen zijn gigantisch.
De index beschermt ons
De index vangt voor werknemers de grootste klappen op, want zonder de index zaten nu heel veel mensen in diepe armoede. Geen enkele politicus durft de index nog aanvallen. Maar alleen de index is niet meer voldoende voor mensen met een laag of middenklasse-inkomen, zij moeten steeds meer moeite doen om alles betaald te krijgen. Want niet alle prijsstijgingen zitten in de index. Bovendien komt de indexaanpassing met stevige vertraging na de prijsstijgingen, soms pas een jaar later. Dat zorgt voor een verschil tussen de echte toegenomen levensduurte en de correctie van de koopkracht door de index.
Ongeziene bedrijfswinsten
En het einde is nog niet in zicht. Daarom moeten er weer echte loonstijgingen komen. Helaas verhindert de loonnormwet dat, ze zorgt ervoor dat lonen slechts minimaal mogen stijgen. Terwijl volgens de Nationale Bank de Belgische bedrijven nooit eerder zoveel winst maakten. Voor het eerst hebben ze de magische grens doorbroken van 30 miljard euro bruto winst per kwartaal. En dat meteen drie kwartalen na elkaar. Dat is ook opvallend hoger dan in onze buurlanden.
Die winst is niet noodzakelijk slecht nieuws. Maar wel als die ten koste van werknemers geboekt worden. De extreme winsten vloeien immers maar weinig door naar de lonen van werknemers. Het deel dat naar het kapitaal gaat, stijgt wel sterk. België heeft dus geen loonkostprobleem, maar een winstprobleem.
Red onze koopkracht, pas de loonnormwet aan!
ACV, ABVV en ACLVB willen dat politici dit beseffen én de loonnormwet aanpassen. Maar liefst 87.390 mensen ondertekenden onze petitie, dus nu is het parlement verplicht om het debat over de loonnormwet aan te gaan. We moeten de druk blijven aanhouden, daarom organiseren we op 20 juni een grote betoging in Brussel. Voor meer koopkracht, want alles is te duur!
Tijd voor actie! Kom jij ook naar de betoging op 20 juni?
Download hier ons pamflet voor meer loon – energieprijzen
Download hier ons pamflet voor meer loon – prijzen supermarkt
Download hier ons pamflet voor meer loon – indexering lonen
Download hier ons pamflet voor meer loon – winstmarges bedrijven