Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht ACV: Tien voorstellen voor de werkgelegenheidsconferentie

Brussel, 13 juni 2022

Tien voorstellen voor de werkgelegenheidsconferentie

Het ACV is tevreden dat de achterstelling van personen met buitenlandse roots op de Belgische arbeidsmarkt centraal staat op de 2de Werkgelegenheidsconferentie (14 en 15 juni). Deze achterstelling is een oud zeer, zeker  voor de werknemers met roots buiten de Europese Unie. België is ter zake door de Europese Raad trouwens al meermaals op de vingers getikt in het kader van de Europese semester. Die legt sterk de nadruk op de lagere werkzaamheidsgraad bij die doelgroep. Terecht overigens: ons land kent de laagste werkzaamheidsgraad (20 à 64 jaar) voor personen geboren buiten de Europese Unie; en ook het grootste verschil in werkzaamheidsgraad tussen hen en de personen die geboren zijn buiten de Europese Unie. Voor zij die er wel in slagen een job te vinden stellen er zich ook ernstige problemen, door hogere risico’s op precarisering en sociale fraude, tot regelrechte uitbuiting.  Het ACV schuift voor de werkgelegenheidsconferentie tien speerpunten naar voor.

De ambitie van de federale regering om, in het kader van de cijferdoelen van de Europese Top van Porto, de werkzaamheidsgraad van personen geboren buiten de EU op te trekken van 44,2% (2019) tot boven de 58,3% in 2030 is positief. Analyse, debat en cijferdoelen zijn echter niet genoeg. Deze conferentie moet ook tot een nieuwe, adequate set van beleidsmaatregelen en acties leiden. Hopelijk meer dan de 1ste Werkgelegenheidsconferentie. Veel hefbomen zitten vandaag bij de Gewesten en Gemeenschappen. Wat verstevigde samenwerking veronderstelt. Tegelijk mag dat geen excuus zijn om de federaal gebleven hefbomen niet optimaal in te zetten. Met daarbij ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor de sociale partners.

Het ACV schuift voor de werkgelegenheidsconferentie tien speerpunten naar voor:

  1. Strijd tegen discriminatie moet een topprioriteit worden van de inspectiediensten, met een verbeterde wetgeving tegen discriminatie op basis van afkomst of religie.
  2. Een diversiteitsplan in elk bedrijf, met streefcijfers, voortbouwend op de nieuwe sectorale diversiteitsplannen in het kader van de arbeidsdeal.
  3. Bestrijding van de sociale dumping, zowel bij detachering als in het internationale goederentransport.
  4. Een generieke gids voor veilig en gezond werk op de werven, ondersteund door harde en gehandhaafde regels.
  5. Sterkere en snellere inzet van personen die internationale bescherming zoeken op de arbeidsmarkt, met wegwerken van de inkomensvallen en herstel van de mogelijkheid een arbeidskaart te vragen.
  6. Regularisatie van mensen zonder papieren die hier al lang aan het werk zijn.
  7. Eindelijk goedkeuring van IAO-verdrag nr. 190 tegen geweld op het werk.
  8. Garanties voor toepassing van de wettelijke bepalingen en cao’s bij huispersoneel en in de diplomatieke posten.
  9. Volwaardig werknemersstatuut voor au pairs.
  10. Meer menskracht en middelen voor de inspectiediensten, in het bijzonder voor de strijd tegen discriminatie en sociale dumping.

Met vriendelijke groet,

David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst
0477 37 88 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.hetacv.be