Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht: Dag van de Schoonmaker: het schoonmaakpersoneel betoogt op 20 juni tegen de hongerlonen

Persbericht
ACV Voeding en Diensten
Brussel, 14 juni 2022

20.06 – Dag van de Schoonmaker

Op 20 juni zal het schoonmaakpersoneel hun woede en ongenoegen uiten over de hongerlonen

Op 20 juni wordt het schoonmaakpersoneel(*) steevast bedankt en in de bloemetjes gezet ter ere van de Dag van de Schoonmaker. Dit jaar zullen de bedankingen helaas niet volstaan: deze werknemers zijn het meer dan beu dat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Daarom zullen zij extra in de aandacht worden gezet op de betoging tegen de wet van de loonblokkering.

Na twee jaar corona waarbij ze alles hebben gegeven, is de nood aan erkenning groot bij de werknemers in de schoonmaaksector. “Ook al was het aantal uren voor schoonmaak sterk gedaald op veel werkplekken, toch hebben veel werknemers meer uren moeten presteren en zagen ze hun taken veranderen om zo de wereld te doen blijven draaien. Het schoonmaakpersoneel heeft zich aan alles aangepast, vaak ten koste van hun privéleven en met de schrik in de benen”, verklaart Gaëtan Stas, Algemeen Secretaris van ACV Voeding en Diensten.

Daarbij komt nog de stijging van de energie- en voedingsprijzen, die vele werknemers in grote moeilijkheden brengt. "De huishoudhulpen zijn bijzonder hard getroffen, omdat hun lonen heel laag zijn.”, legt Kris Vanautgaerden uit, Nationaal Secretaris van ACV Voeding en Diensten en verantwoordelijk voor de sector van de dienstencheques. "Onze vakbondssecretarissen vertellen ons regelmatig hartverscheurende verhalen over wanhopige werknemers die niet meer weten hoe ze hun energiefacturen moeten betalen of hoe ze hun auto nog kunnen voltanken ", gaat Kris Vanautgaerden verder.

Na vele maanden van protestacties zien de huishoudhulpen hun toekomst opnieuw wat rooskleuriger in. Er werd namelijk eindelijk een ontwerpakkoord bereikt voor de sector van de dienstencheques. Dit akkoord vormt een stap in de goede richting, aldus de nationaal secretaris, maar het werk is nog lang niet klaar. “We blijven zoeken naar structurele en duurzame oplossingen voor de lonen en de arbeidsomstandigheden van de werknemers uit deze sector.”

In het algemeen lopen we het risico dat de toekomstige loononderhandelingen voor alle schoonmaakberoepen in de sectoren die wij opvolgen even moeilijk, of zelfs nog moeilijker, zullen verlopen. Naast de schoonmaaksector en de dienstencheques treft deze problematiek eveneens het schoonmaakpersoneel in het vrij onderwijs, de horeca en de gezinszorg. Volgens de vooruitzichten zou de volgende onderhandelingsmarge vrijwel nihil zijn. “Als de loonmarge effectief 0,0% bedraagt in 2023-2024, is dat in de eerste plaats een catastrofe voor het schoonmaakpersoneel in onze sectoren. Op de dag van de schoonmaak zeggen wij duidelijk: de lonen van het schoonmaakpersoneel zijn te laag en ze zullen zo laag blijven zolang de dwangbuis van de wet van ’96 blijft bestaan. Respect betekent ook hogere lonen! Dit blijft onze drijfveer in onze acties tegen deze onrechtvaardige wet. ”, concludeert Pia Stalpaert, Voorzitter ACV Voeding en diensten.

(*) Onder “schoonmaakpersoneel” verstaan we alle werknemers werkzaam in de schoonmaaksector, zoals de huishoudhulpen (paritair comité 322.01), het klassiek schoonmaakpersoneel (kantoorschoonmaak, enz. – paritair comité 121), schoonmaakpersoneel in de horeca (paritair comité 302), schoonmaakpersoneel in onderwijsinstellingen (paritair comité 152.02), werknemers in de gezinszorg (paritair comité 318.02)

Over de actie

Waar? Brussel - Kruispunt Kruidtuinlaan en Pachecolaan

Wanneer? Op 20 juni vanaf 10u30

Perscontact

Pia Stalpaert

Voorzitter ACV Voeding en Diensten

0475/61.90.70

Kris Vanautgaerden

Nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten

0479/94.70.87

E-mail disclaimer NL/E-mail disclaimer FR/E-Mail-Disclaimer DE
Privacyverklaring/Déclaration relative au respect de la vie privée/Datenschutzerklärung