Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en fake news c.q. propaganda, wordt een journalist die zo’n patroon heeft doorbroken, vervolgd en bedreigd met uitlevering aan de V.S.!

Want daar gaat het om: Julian Assange heeft geen enkel misdrijf gepleegd, hij heeft enkel vertrouwelijke documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat de V.S. zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. Over die persvrijheid en vrijheid van meningsuiting hebben de V.S. en het V.K. het uiteraard niet, ‘onze regels gelden niet voor onszelf, maar enkel voor onze vijand’. Niets nieuws onder de zon.

Deze week werd Julian Assange, die al tien jaar lang wordt vervolgd, politiek asiel verkreeg van Ecuador en jarenlang in de Londense ambassade van dat lang zat opgesloten, na de verkiezing van een rechts president verhuisd naar de strenge Belmarsh gevangenis, en nu bedreigd met uitlevering aan de V.S.

De Britse Minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, gaf inderdaad toestemming om tegemoet te komen aan de Noord-Amerikaanse vraag om uitlevering. Assange heeft nu veertien dagen om in beroep te gaan en zal dat volgens zijn  advocaten ook doen. Ze hebben nieuwe informatie, zo zeggen ze, over de manier waarop zijzelf bespioneerd werden en hoe de CIA probeerde om hun klant te vermoorden.

Dit overleeft hij niet, zo stelde zijn vrouw, zijn gezondheid gaat snel achteruit en de stress wordt te groot. Er zijn grenzen aan wat een mens aankan.

De V.S. beschuldigen Assange ervan het leven van mensen op het spel te hebben gezet. Ze gebruiken daarvoor de spionagewet die een fair proces en een heuse verdediging nauwelijks mogelijk maakt. Vandaar dat wordt gevreesd voor een onheuse behandeling én voor zijn leven.

De zaak tegen Julian Assange staat symbool voor wat de vrije pers te wachten staat. Indien hij wordt veroordeeld wordt ernstige berichtgeving over oorlogsvoering bijna niet meer mogelijk. Indien alleen de vijand kan worden beschuldigd en de eigen regering en de eigen troepen in alle gevallen vrijuit gaan, komen we op een serieuze helling terecht. Maar voor Priti Patel en Boris Johnson – zelf een ex-journalist! – is er voorlopig niets in strijd met de mensenrechten.

De persvrijheid wordt aan banden gelegd. Met welk recht kunnen de V.S. en alle landen die dit goedkeuren nog lessen geven aan anderen?

En de grote vraag blijft: waarom komen niet alle journalisten en alle media hier massaal tegen in opstand?

Bron:  https://www.uitpers.be/oorlogsmisdaden-persvrijheid/