Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Er is toekomst als er waarheid is

 

Gisteren werd tijdens een ontroerende plechtigheid in Bogotá, Colombia, het eindverslag van de Commissie voor de Waarheid, voorgesteld, in aanwezigheid van de pas verkozen President Gustavo Petro en zijn vice-presidente Francia Marquez. Huidig President Ivan Duque was er niet.

Die Commissie was onderdeel van het vredesakkoord met de FARC, de guerrillabeweging, van 2016.

Ze ontving in totaal bijna dertigduizend getuigenissen van slachtoffers, verantwoordelijken, etnische gemeenschappen, vluchtelingen, strijdkrachten, ondernemers en ex-Presidenten. Ze ging tot zestig jaar terug in de tijd.

De Commissie werd geleid door pater Francisco de Roux en nog twaalf andere leden, maar kon rekenen op een team van bijna driehonderd onderzoekers.

Het rapport zou vrij toegankelijk worden gemaakt en is zo opgesteld dat iedereen het ook kan lezen en bekijken.

Alle misdaden, van de guerrilla, de strijdkrachten en de paramilitairen worden erin besproken, in al hun wreedheid. Er vielen in totaal bijna een half miljoen slachtoffers.

Het rapport bevat aanbevelingen om een herhaling in de toekomst te vermijden.

De grote boodschap die ook door President Petro werd onderstreept is de hoop die nu is ontstaan, de ‘grote vrede’ die er kan komen, weg van het geweld, op weg naar dialoog. Dit is het begin van een gesprek zonder angst, zo werd gezegd.

Meer informatie : bit.ly/3HVl6dz en www.comisiondelaverdad.co