Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

TOGETHER4FORESTS :HOU ONTBOSSING VAN JE BORD

Bossen wereldwijd hebben onze hulp nodig. Ze zijn essentieel voor ons bestaan. Ze voorzien de lucht van zuurstof, zuiveren het water dat we drinken en zijn de thuis van miljoenen planten, dieren en inheemse volkeren. Meer zelfs, gezonde bossen beschermen ons tegen ziektes en absorberen CO2 uit de atmosfeer. Maar bossen en andere ecosystemen staan onder zware druk en wij zijn mee verantwoordelijk.

Zonder het te weten eten Europeanen veel producten die komen van ontboste of omgevormde gebieden in de rest van de wereld, gaande van de soja in ons veevoer tot de cacao voor onze chocolade. Momenteel is het onmogelijk om precies te weten waar alle ingrediënten die gebruikt worden bij het maken van producten op de Europese markt vandaan komen, zoals het veevoer bij rundvlees. En omdat de vraag zo hoog is, wordt er steeds meer landbouwgrond gecreëerd ten koste van natuurlijke ecosystemen. Dit betekent dat wij Europeanen ongewild bossen opeten!

De Together4Forests-campagne van WWF heeft een oplossing voor dit probleem: Een ambitieuze en strenge Europese wet om de voetafdruk van de Europese Unie op bossen en andere ecosystemen aan te pakken en deze cruciale ecosystemen te beschermen.

Together4Forests resultaten

In 2020 namen bijna 1,2 miljoen mensen, waaronder meer dan 87 000 Belgen, deel aan de openbare raadpleging van de EU over ontbossing via de #Together4Forests-campagne om sterke, ambitieuze wetgeving te eisen om de voetafdruk van de EU op bossen en andere ecosystemen aan te pakken. Het was de grootste deelname ooit aan een milieuonderwerp in de geschiedenis van de EU.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Europese Commissie op 17 november 2021 dit langverwachte wetsvoorstel publiceerde! Een overwinning voor de campagne! Nu komt het erop aan dat lidstaten voor een sterke versie van deze wet stemmen zodat bossen en andere waardevolle ecosystemen effectief de bescherming krijgen die ze verdienen. Daarom blijft WWF de komende maanden campagne voeren.

CAMPAGNENAAM

Together4Forests

LOOPTIJD

11 September 2020 - heden

PARTNERS

WWF EU, Europese WWF kantoren zoals NL, FR, DE, … , Greenpeace, BOS+ en meer dan 160 andere NGO’s

DOEL

De bijdrage van de Europese consumptie aan wereldwijde ontbossing, landconversie en ecosysteemdegradatie stoppen door een strenge wet op de import van producten die gelinkt zijn aan deze problemen.

RAPPORTEN

Europese consumptie en de aanhoudende druk op de natuur buiten haar grenzen

Savannes, graslanden, mangroves: de grootste slachtoffers van de EU (engels)

 

Eis een sterke wet

Bossen, wilde savannes en andere kostbare ecosystemen worden in moordend tempo vernietigd. Deze verwoesting houdt rechtstreeks verband met het vlees, de zuivelproducten, de palmolie, de koffie en de chocolade die wij in Europa eten.

In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16% van de ontbossing door internationale handel, voor een totaal van 203.000 hectare en 116 miljoen ton CO2. De melk in je cappuccino, de chocolade in je koekjes, je gebraden kip, en nog veel meer van je favoriete maaltijden, wakkeren deze vernietiging aan. Met de huidige Europese handelsketens vernietigen we onbewust onze planeet.

Maar we hebben een unieke kans om dit te veranderen. Op dit moment bespreken Europese lidstaten nieuwe wetgeving. Deze nieuwe wetgeving biedt de kans om de impact van de EU-consumptie op de natuur en de mensenrechten te verminderen en om bedrijven en financiële instellingen ter verantwoording te roepen… Maar alleen als deze sterk genoeg is. Is jouw Europarlementslid bereid zich in te zetten voor een sterke EU-wetgeving tegen geïmporteerde ontbossing?

Verandering is binnen handbereik, maar we moeten snel handelen. Stuur een brief naar jouw Europarlementslid om een sterke wet te steunen die ontbossing van ons bord houdt. Doe mee met de #Together4Forests-beweging!

Bron:https://wwf.be/nl/campagnes/hou-ontbossing-van-je-bord?utm_campaign=newsletter_july22_NL&utm_medium=email&utm_source=MagNews#email