Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Campagne 17 oktober 2022 - Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis

De wooncrisis teistert Vlaanderen al decennia. Ondanks dat de investeringen in het woonbeleid jaar na jaar stijgen, blijft de woonnood nog sneller toenemen. Dat manifesteert zich op verschillende vlakken: wachtlijsten voor sociale woningen nemen jaar na jaar toe - verstrengde toegang haalt mensen uit de statistieken, maar vermindert de woonnood niet - het bouwritme van sociale woningen stijgt jaar na jaar, maar is onvoldoende om de woonnood terug te dringen – er is een enorme krapte op de private huurmarkt en een groot tekort aan sociale woningen – de kwaliteit van de woningen laat zeer te wensen over, zowel op de private als sociale huurmarkt.

Mensen die wachten op een betaalbare, kwaliteitsvolle woning hebben genoeg gewacht. Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken, op korte en op lange termijn. Het Netwerk tegen Armoede wil garanties om het recht op wonen voor iedereen waar te maken.

Onze drie centrale eisen

We vinden al onze beleidsaanbevelingen belangrijk, maar dit worden de drie centrale eisen waarrond onze campagne zal draaien:

  • Hoger bouwritme voor sociale woningen
  • Driesporenplan voor de private huurmarkt: ondersteuning van private verhuurders in ruil voor betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor de 170.000 wachtenden op een sociale woning
  • Stimuleer woonmaatschappijen om verder en meer in te huren op de private huurmarkt (cfr. sociale verhuurkantoren)

Vlaamse eisenbundel voor 17 oktober 2022: betaalbaar en kwaliteitsvol wonen

LEES DE EISENBUNDEL

Noodplan in strijd tegen stijgende huurprijzen

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede heeft een noodplan in de strijd tegen stijgende huurprijzen opgesteld. Huurders met een laag inkomen voelen deze crisis het hardst. Net in het goedkoopste marktsegment is de krapte het grootst. Daardoor moeten mensen overleven in slechte woningen, die ook nog eens een torenhoge energiefactuur opleveren. Of hoe wooncrisis en energiecrisis elkaar versterken. De wachtlijst van 180.000 gezinnen voor een sociale woning moet dringend korter worden.

Onze voorstellen in het noodplan:

  • Maak werk van een systeem van geconventioneerd verhuren
  • Maak de renovatiepremie (mijnverbouwpremie) toegankelijk voor de private huurmarkt
  • Bredere en snellere toekenning van de huurpremie
  • Ontwikkel een dwingender aanpak voor gemeenten om het bindend sociaal objectief (bso) voor sociale woningen te bereiken
  • Schaf het plafond van 15% sociale woningen per gemeente af
  • Stimuleer woonmaatschappijen om in te huren op de private markt en een bijkomend betaalbaar woonaanbod te creëren

"Ik betaal 650 euro per maand voor een huurwoning in regio Gent, met enkel glas en zonder dakisolatie. Mijn energiefactuur swingt de pan uit. Ik sta ondertussen al 3 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning, maar ik heb zeker nog enkele jaren te gaan. Mijn huisbaas zegt dat het niet van niet willen is, maar dat hij zelf niet de middelen heeft om de nodige investeringen te doen.” (ervaringsdeskundige Netwerk tegen Armoede)

 

Bron: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2022