Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persmededeling Christelijke Onderwijscentrale – COC – 2 september 2022

“Respect en vertrouwen voor personeel zijn cruciaal om lerarentekort op te lossen”

Personeelsleden uit onderwijs vragen realistische oplossingen voor het lerarentekort en de algemene malaise in de sector. Daarbij moeten rust en stabiliteit, maar ook respect en vertrouwen voor de scholen en het personeel centraal staan. Dat concludeert de grootste onderwijsvakbond COC (Christelijke Onderwijscentrale) na ontmoetingen met vakbondsafgevaardigden bij de start van het schooljaar.

Vakbondsafgevaardigden uit meer dan 650 Vlaamse scholen en instellingen namen dit jaar deel aan de jaarlijkse vormingsdagen die COC eind augustus organiseert. “We krijgen van hen heel wat input over wat er leeft op de werkvloer”, vertelt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. “Onze vormingen duurden langer dan gewoonlijk, omdat onze personeelsvertegenwoordigers zoveel zorgen en problemen aankaartten.”

Kerntaken en de hele loopbaan

Het personeel vraagt realistische oplossingen die zorgen voor rust en stabiliteit en waarbij overheid en onderwijsverstrekkers respect en vertrouwen tonen in de scholen en het personeel. Die oproep weerklinkt in alle onderwijsniveaus. “Niet enkel het basis- en secundair onderwijs kampen met een personeelstekort. De situatie in het onderwijs is bijzonder ernstig”, besluit Van Kerkhoven.

Concreet wil COC dat er veel meer rekening gehouden wordt met het personeel dat nu al voor de klas staat, wanneer oplossingen voor het lerarentekort worden voorgesteld. “Daarbij moet oog zijn voor de hele loopbaan. De werkdruk verminderen in elke fase van de loopbaan is daarbij cruciaal, maar ook eindeloopbaanmaatregelen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden”, zegt Van Kerkhoven. “Verder willen we dat de leraar kan focussen op zijn kerntaken. Niet-kerntaken kunnen uitgevoerd worden door andere personeelsleden. We moeten leraren opnieuw vertrouwen, respect en autonomie geven.”

Wonderoplossingen

Uit een recente bevraging van Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) bleek dat ook meer en meer vastbenoemde personeelsleden het onderwijs verlaten. “Een zorgwekkende tendens die ook COC vaststelt”, bevestigt Van Kerkhoven. “Eén van de oorzaken daarvoor is dat mensen die gemotiveerd zijn om in het onderwijs te blijven, van hun schoolbestuur geen passend verlofstelsel meer toegekend krijgen. Daardoor besluiten ze alsnog de sector vaarwel te zeggen. Het veralgemeend terugdraaien van verlofstelsels werd recent nog gesuggereerd als een oplossing voor het lerarentekort, maar wij stellen dat dat juist tot meer uitstroom zal leiden.”

Volgens Van Kerkhoven zijn er de afgelopen tijd nog meer onrealistische voorstellen gedaan om het personeelsgebrek op te lossen. “Eén suggestie hield in dat leraren hun verbeterwerk zouden uitbesteden, zodat ze meer uren les kunnen geven. Toen we dat idee tijdens onze vormingen toetsten, bleek dat slechts vijf procent van de vakbondsafgevaardigden geloofde dat er op hun school leraren werken die daartoe bereid zouden zijn.”

“De ideeën die de afgelopen tijd gelanceerd werden, zijn meestal zogenaamde wonderoplossingen. Maar die bestaan niet, nu zowat elke sector dringend personeel zoekt”, vertelt Van Kerkhoven. Voorstellen zoals meer lesuren presteren zonder extra verloning, lesgeven aan groepen van zestig leerlingen of minder lesuren van een bepaald vak in het lessenrooster zetten, zullen volgens COC contraproductief werken. “Ook de suggestie om onderwijspersoneel niet langer met één school te verbinden, maar wel met een schoolbestuur dat meerdere scholen omvat, hoort in dat rijtje thuis. Door besturen te laten beslissen waar leraren les moeten geven, zullen we de job echt niet aantrekkelijker maken. In een schip dat water maakt, sluit je het best eerst de lekken af voor je verder pompt.”

Koen Van Kerkhoven

secretaris-generaal