Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be

Personeel Makro zal worden ontslagen op kosten van de belastingbetaler

Bronze Properties nam twee maanden geleden Makro/Metro België over. De nieuwe eigenaar kondigt nu aan dat ze een gerechtelijke reorganisatie zal aanvragen, met hoogstwaarschijnlijk vele ontslagen tot gevolg. De belastingbetaler zal hiervan financieel de gevolgen dragen, want voormalig personeel zal moeten aankloppen bij het Fonds Sluiting Onderneming, en geen ontslagvergoeding uitbetaald krijgen van de oude werkgever. De vakbond ACV Puls vindt dit schandalig.

Propere handen-operatie

“We hebben het gevoel dat dit een propere handen-operatie is”, aldus Kristel Van Damme van ACV Puls. “De nieuwe eigenaar Bronze Properties legt alle verantwoordelijkheid bij het gerecht om die zaken te verkopen die nog verkoopbaar zijn.” Ondertussen blijft Metro AG rustig buiten het vizier, want zij zijn tenslotte geen aandeelhouder meer. Zij hebben dus geen enkele verantwoordelijkheid meer naar het personeel toe en hun beurskoers zal zeker niet lijden onder de aankondiging van vandaag. “Je stelt een makelaar aan, Bronze Properties in dit geval, en je laat hen het vuile werk doen”, aldus Van Damme over de werkwijze van Metro AG.

Onzekerheid en een financiële kater

Er zal nu gezocht worden naar overnemers voor rendabele delen van de onderneming. Het gaat daarbij hoogstwaarschijnlijk om Metro de groothandel en de Work Centers (de doe-het-zelf-afdeling). Voor het personeel van deze afdelingen betekent dit in de praktijk nog maar eens zes maanden absolute onzekerheid.

Het is ook vrij ondenkbaar dat alle personeelsleden een rooskleurige toekomst tegemoet gaan, integendeel. De personeelsleden die niet bij een nieuwe werkgever terechtkunnen, zullen uiteindelijk in een faillissement terechtkomen. De kans is dus zeer groot dat ze nadien zullen moeten aankloppen bij het Fonds Sluiting Onderneming om een maximaal bedrag te ontvangen van 25.000€.

“Metro AG was perfect in staat om de gewone opzegvergoedingen uit te betalen, heel veel werknemers hebben 30 tot 40 jaar dienst. Nu zal de ontslagvergoeding dus worden uitbetaald door u en ik, via onze belastingen. Dit is onaanvaardbaar en een schande”, aldus Van Damme.

Meer info?

Kristel Van Damme: 0477/34 99 50 (laat zeker een voicemail achter indien geen directe reactie)