Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be

Sociaal conflict bij Canon mondt uit in staking

Sinds een aantal maanden heerst er een sociaal conflict bij technologiebedrijf Canon. Tijdens deze periode hebben de vakbonden er alles aan gedaan om met de directie afspraken te maken om de sterk dalende koopkracht van het personeel te proberen ‘counteren’. Er werden wel degelijk resultaten geboekt. Zo werden deelakkoorden gesloten over de verhoging van de vergoeding voor woon-werkverkeer en een stijging van de vergoeding voor telewerk (die van toepassing is op slechts een gedeelte van de werknemers). Uit een ruime personeelsbevraging blijkt nu dat deze akkoorden ruim onvoldoende zijn om de koopkracht van het personeel te blijven garanderen.

Valse beloftes ondanks CAO

Vooral het feit dat de werkgever zijn beloftes niet nakomt omtrent een jaarlijks vast te leggen budget dat kan gebruikt worden voor loonsverhogingen voor medewerkers die volgens een benchmarkanalyse onder de marktprijs worden betaald, zorgt voor ongenoegen bij het personeel. Ook het uitblijven van een transparant loonbeleid zijn een doorn in het oog. Deze 2 punten zijn nochtans vervat in een bedrijfs-CAO en dus dient de werkgever zich hieraan te houden. Niet dus. Al jaren is er 0 euro budget voorzien en van een loonbeleid, laat staan een transparant loonbeleid, is geen sprake.

Na tal van onderhandelingen en een verzoeningspoging voor het paritair comité, moeten de vakbonden, in gemeenschappelijk vakbondsfront en samen met het personeel, vaststellen dat hetgeen op tafel ligt ruim onvoldoende is. De vakbonden begrijpen dat de nakende loonindexering van de om en bij 10% moeilijk is voor de werkgever, maar hekelen het feit dat de werkgever ook in periodes van lage indexeringen weigerde om het akkoord uit te voeren zoals afgesproken. Nu de werknemers geconfronteerd worden met zeer sterk stijgende facturen, is het kookpunt hierover bereikt.

Akkoord zoeken 

Ultieme pogingen van de vakbonden om op een fiscaal vriendelijke en dus goedkopere manier de koopkracht van de werknemers te verhogen, vielen op een koude steen bij de directie.

De vakbonden en het personeel hopen met hun actie van 15 september aan de hoofdzetel van Canon (Berkenlaan 3, Diegem) de werkgever te overtuigen om rond de tafel te zitten en de onderhandelingen verder te zetten en zo tot een akkoord te komen zodat de collega’s die al die jaren door nalatigheid van de werkgever een loonsverhoging door de neus geboord hebben gezien, alsnog een broodnodige koopkrachtverhoging krijgen.

Bovendien eisen de vakbonden dat de werkgever een schriftelijk engagement opneemt, met een duidelijke tijdlijn met concrete stappen die ondernomen moeten worden en die uitmonden in een gedragen en transparant loonbeleid. Ook vragen we dat de werkgever het engagement opneemt om transparant te communiceren over de leasewaarde van de aangeboden bedrijfswagens.

Meer informatie

Kris Vanden Bossche (NL/FR)

vakbondssecretaris ACV Puls

T: 0473 525 863

 

Tim De Cang (NL/FR)

vakbondssecretaris BBTK/SETCa

T: 0473 882 149

 

Wilson Wellens ACLVB-CGSLB