Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be

Novartis Pharma kondigt derde grote ontslagronde aan in amper twee jaar tijd

Novartis Pharma, de nummer één van de farmaceutische bedrijven in Europa, hield deze ochtend een buitengewone ondernemingsraad waarin ze de intentie meedeelde om nog eens 30 extra Belgische werknemers te ontslaan. Novartis ontsloeg nog geen twee jaar geleden al 37 werknemers, en kondigde afgelopen juli ook de intentie aan van een tweede ontslagronde van meer dan 50 personeelsleden. De vakbonden bespreken momenteel de eerder aangekondigde ontslagronde, en zijn verontwaardigd en teleurgesteld door deze nieuwste aankondiging, die ook een belangrijke impact zal hebben op externe dienstverleners en vele patiënten.

Ondoordacht beleid

De personeelsvertegenwoordigers kregen te horen dat er omwille van nieuwe strategieën op mondiaal niveau beslissingen zijn genomen over investeringen in klinisch onderzoek. De gevolgen voor de werkgelegenheid en de toekomst van het bedrijf in België zijn dramatisch. Wanneer men de drie collectieve ontslagrondes in amper twee jaar tijd optelt, ziet men namelijk dat zo’n derde van de 350 banen bij Novartis mogelijks kunnen verdwijnen.

Door deze laatste 30 extra ontslagen zullen ook veel patiënten de toegang verliezen tot innovatieve therapieën in België. De herhaalde beslissingen van de bedrijfstop lijken ondoordacht en los van elkaar gemaakt te zijn, zonder rekening te houden met de plaatselijke bedrijfsrealiteit.

Meerdere hervormingen

Zo werd de procedure voor collectief ontslag (de zogenaamde wet Renault) die 37 banen kostte, ook opgestart in het kader van een globaal project voor een nieuwe commerciële structuur. De nieuwe aanpak die de directie destijds voorstond, is echter nog maar partieel uitgerold of er worden al nieuwe veranderingen aangekondigd.

Novartis heeft ook een groot aantal externe dienstverleners in dienst die niet zijn opgenomen in de berekeningen van de procedure voor collectief ontslag. Dit zijn echter ook werknemers die hun positie binnen de onderneming kunnen verliezen, waardoor het potentieel aantal getroffen werknemers in België nog verder zal stijgen. We hebben het over 20 externe werknemers die mogelijks hun contract zien aflopen op het einde van de rit.

De vakbonden beginnen nu aan de informatie- en consultatiefase van de wet Renault om de nodige verduidelijkingen te verkrijgen en tegenvoorstellen te formuleren dit om de werkgelegenheid te beschermen, alvorens de onderhandelingen aan te vatten.

Voor meer info:

  • Saida Isbai – ACV PULS – 04 89 53 13 81
  • Corinne Martin – CNE – 0473/17.13.74
  • Kevin Lefever – ACLVB/CGSLB – 0476/88.08.56