Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Vlaams ACV teleurgesteld over de septemberverklaring

Brussel, 29 september 2022

Al maanden kreunen Vlaamse gezinnen onder de zware koopkrachtcrisis. De Vlaamse regering komt hieraan onvoldoende tegemoet. Voor sommigen is een begrotingsevenwicht blijkbaar belangrijker dan gezinnen die in de kou zitten. Zowel op korte als lange termijn komt de Vlaamse regering met te weinig ambitie en oplossingen.  

De plannen rond het groeipakket zijn onvoldoende, ondanks de extra voor de sociale toeslagen. De historische systeemfouten en de onder-indexering van het groeipakket zijn niet opgelost. Dit terwijl het groeipakket, in tegenstelling tot de jobbonus, hét Vlaamse instrument is om de impact van de crisis te temperen. Het enige waar jonge ouders zich wel kunnen over verheugen zijn de extra middelen voor de kinderopvang. Hopelijk zijn die extra middelen ook snel en echt zichtbaar op het terrein.

De beslissing om de huurprijs voor woningen met een slechte EPC waarde te bevriezen klinkt goed, maar is hoogstwaarschijnlijk een doodgeboren kind want in de praktijk quasi onafdwingbaar. Men had veel beter de Vlaamse huurpremie versterkt met een tijdelijke toeslag voor energie.

Zo mogelijk nog onrustwekkender is, naast het gebrek aan sense of urgency op korte termijn, ook het gebrek aan ambitie op lange termijn. En daar liggen meer dan uitdagingen genoeg. Een echt beleid rond sociale woningen is het beste antwoord op de woon- en energiecrisis. De uitbouw van een Vlaamse Renovatiemaatschappij  is de enige manier om met een collectieve aanpak en massieve renovatiegolf gezinnen weerbaar te maken door de energie-omslag te versnellen. Helaas, de ambitie van deze Vlaamse regering blijkt zicht te beperken tot grote woorden, echte daadkracht is afwezig.

David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst
0477 37 88 17

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.hetacv.be