Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

19 OCMW’s  – BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

Het personeel gelast met de sociale bijstand glijdt naar de afgrond… !

                                                                                                                                

Persbericht   07-10-2022 

Vandaag 06 oktober 2022 heeft het Gemeenschappelijk Vakbondsfront dat het personeel uit de sociale diensten van de 19 OCMW’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertegenwoordigt, een grote Algemene Vergadering georganiseerd met genoemd personeel  uit de 19 instellingen.

Als gevolg van de verschillende crisissen die op een te hoog tempo op elkaar volgen (Covid 19, oorlog in Oekraïne, evenals de forse stijging van de prijzen voor energie en voedingsproducten), zijn de algemene arbeidsvoorwaarden in de sociale diensten van 19 OCMW’s immers in een razende snelheid aan het verslechten. Die vaststelling loopt door de 19 instellingen heen en niemand blijft gespaard door die catastrofale situatie. Voor het Gemeenschappelijk Vakbondsfront was de bedoeling van die Algemene Vergadering wel degelijk te luisteren naar de werkneemsters en werknemers daar het om hun effectief dagelijks werk gaat, en het opstellen van een eisenbundel met de aanhoudende eisen van het personeel, dat hoe langer hoe minder met een kwaliteitsvolle sociale werking gelast wordt. Onder de verscheidene vaststellingen, ziehier de voornaamste:

  • Een overbelasting van het werk door de verschillende crises en een gebrek aan personeel in de diensten
  • De noodzaak van structurele, anticiperende en duurzame herfinanciering van de 19 OCMW's
  • De urgentie van een herwaardering van de lonen en van het sociaal werk in de OCMW’s
  • Een massale investering in de preventie van psychosociale risico's en een echt welzijnsbeleid op het werk
  • Een collectieve arbeidsduurvermindering met behoud van wedde en compenserende aanwervingen

Aan het einde van die Algemene Vergadering besliste het Gemeenschappelijk Vakbondsfront om de eisen van de werknemers uit de sociale diensten te dragen via de gedetailleerde redactie van de dringende eisen en een plan van syndicale acties op te zetten; dat plan zou kunnen leiden tot één of meerdere stakingsdagen in de sociale diensten van de 19 OCMW’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vakorganisaties zijn er zich van bewust dat de financiële middelen van de Lokale Overheden erg beperkt zijn, en verdedigen dan ook  met nadruk de idee dat een nieuwe financiering van de sociale bijstand in de OCMW’s door de regionale en federale overheden moet bepaald worden. Die nieuwe financiering moet het personeel van de 19 OCMW’s in de mogelijkheid stellen om een sociale werking ten gronde te voeren, in veel betere omstandigheden dan wat ze vandaag kennen, om de gebruikers van de OCMW’s naar een bredere sociale emancipatie te leiden; dat blijft de essentie van hun werk.

Bijkomende informatie

Maxime Nys                      Gewestelijk Secretaris ACOD LRB-Brussel             0498 06 93 30

Rudi De Coster                 Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten     0476 77 06 63

Sophie Faut                        Voorzitster VSOA LRB-Brussel                                   0477 711 109