Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 


De mensen beschermen? Graag, maar niet alleen de komende maanden!

 

De federale regering presenteerde gisteren haar tweejarenbegroting. Uit die plannen blijkt dat deze regering vooral een crisisregering is die  werkt met in tijd beperkte maatregelen als het gaat over bescherming van mensen. Ingrepen ten nadele van mensen, zoals de afbouw van tijdkrediet, de uitbreiding studentenwerk en flexijobs, die zijn evenwel niet beperkt in de tijd.Een crisis is het moment  om dingen fundamenteel een andere richting uit te sturen. En dat is niet gebeurd. Het belang van sterke overheidsdiensten, van een stevige sociale zekerheid, van betere lonen, van een betere herverdeling van de rijkdom die we iedere dag samen creëren, van de ondersteuning van jonge gezinnen, van de noodzakelijke en rechtvaardige  klimaatomslag, dat is blijkbaar nog niet genoeg doorgedrongen. Alleen met een grondige fiscale hervorming kan deze regering nog boven zich uitstijgen.

 

Energie

 

De energiecrisis doet onze samenleving op zijn grondvesten daveren. Exploderende prijzen zetten de koopkracht onder enorme druk. Gelukkig is er de automatische indexering van lonen en uitkeringen, zonder was de schade echt niet te overzien. En dat beseft de regering blijkbaar. Het uitgebreide sociaal tarief voor elektriciteit en gas bewijst ondanks heel wat mankementen ook zijn nut voor honderdduizenden gezinnen. Daarbovenop komt de regering ook nog op de proppen met een verlengde  energiepremie die mensen die geen recht hebben op het sociaal tarief moet helpen om de donkere en koude wintermaanden door te komen.

Maar met zijn begroting had de regering verder moeten gaan. Er is nog altijd geen prijsplafond voor gas en elektriciteit. Het sociaal tarief moet dringend uitgebreid en automatisch toegekend worden.

Werk

 

Besparings- en  flexibiliteitsrecepten uit de oude doos worden opnieuw bovengehaald.

Tijdkrediet wordt teruggeschroefd. Dit gaat ten koste van gezinnen die nu al zwaar worstelen met de combinatie van arbeid en gezin.

De dwangbuis van de loonnormwet blijft wat ze is, zelfs voor werknemers in bedrijven die zeer goed boeren. Mensen die niet rondkomen moeten het maar redden met flexijobs, die uitgebreid worden naar een pak meer sectoren. Dat is niet te begrijpen: dit zal zorgen voor verdringing van reguliere jobs en de afbouw van arbeidsvoorwaarden.

Daarbovenop komt de uitbreiding van goedkope studentenarbeid, van 475 naar 600 uur per jaar. Ook dit is een bedreiging voor bestaande reguliere jobs en voor studieresultaten, zonder dat jobstudenten sociale zekerheidsrechten opbouwen.

Ook wat niet beslist is belangrijk: de gelijkstelling van corona-werkloosheid in 2022 voor het recht op jaarlijkse vakantie is nog altijd niet geregeld. Bedrijven krijgen daarentegen wel zicht op een extra miljard euro lineaire vermindering op sociale zekerheidsbijdragen. Een deel van de ondernemingen zullen die ondersteuning kunnen gebruiken, maar voor andere is het alleen maar goed om de hoge winstcijfers nog wat meer op te krikken.  En binnen een paar jaar zal men dan vaststellen dat de kassen voor de sociale zekerheid en de collectieve dienstverlening leeg zijn en dat er zal moeten bespaard worden.

Fiscale hervorming

 

Deze regering heeft nog één kans om boven zich zelf uit te stijgen. Om meer te zijn dan een crisisregering. De aangekondigde fiscale hervorming  zou nu toch zijn beslag krijgen voor de jaarwisseling. De lasten zouden zo moeten verschuiven naar de sterkste schouders, weg van werknemers. Taboes zijn niet voor eeuwig. Dat bewijst de nieuwe belasting op de woekerwinsten en de afschaffing, zijn het maar gedeeltelijk en met uitstel, van het fiscale cadeau voor de tweede woonst. Nu moeten ook  andere taboes op de schop. Dat zal moeten als we niet willen dat deze belastinghervorming resulteert in minder sociale zekerheid en minder openbare dienstverlening. Tegelijk zal de overheid nog veel meer moeten investeren om een duurzame en sociale rechtvaardige klimaatomslag te kunnen maken.  En daar zijn ook middelen voor nodig.

Met vriendelijke groet,

David Vanbellinghen, ACV Pers- en informatiedienst

0477 37 88 17

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.hetacv.be