Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 Flexi-jobs in de cultuursector

Het begrotingsakkoord van de federale regering voorziet in een uitbreiding van de flexi-jobs naar de cultuursector. Dit is toch opvallend. Het is een maatregel waar niemand in de sector om gevraagd heeft.

De flexi-jobs zijn een regeling die wordt verkocht als een bijbaantje die kan ingezet worden op piekmomenten. Werkte je drie kwartalen geleden minstens 4/5e? Dan kan je bij een andere werkgever gaan flexi-jobben om je netto-inkomen aan te vullen. Ons lijkt het dat de uitbreiding van de flexiregeling, een gekend paradepaardje van Open VLD, er uitsluitend op hun vraag gekomen is. Maar laat ons duidelijk zijn: het is een antwoord op een niet-bestaande vraag vanuit de sector.

Waar heeft de sector wél nood aan?

We zien bij de kunstenaars en de technici reeds veelvuldig gebruik van korte contracten. Door de druk van de te beperkte financiering is een stabiel contract in de sector vaak niet de norm. In een sector die al kreunt onder de onzekere contracten, zal het systeem van de flexi-jobs de instabiliteit van de tewerkstelling enkel doen toenemen. Er is net nood aan langere contracten en meer stabiele tewerkstelling. Daarvoor willen we tegelijk werken aan de financiering en aan betere voorwaarden om mensen in dienst te nemen. Flexi-jobs betekent nog meer korte contracten en onzekerheid. Ze worden zo deel van het probleem, niet van een oplossing.

Nood aan overleg

ACV Puls vraagt dringend overleg over deze maatregel: laat sociale partners zelf beslissen of zij die uitbreiding naar onze sector willen, en onder welke voorwaarden. Onze mening? Flexijobs in de cultuursector zijn een tang op een varken.

Met vriendelijke groeten,

Tijs Hostyn

Sectorverantwoordelijke cultuur en media

+32 473 53 70 55

ACV PULS

Nationalestraat 111 | 2000 Antwerpen

www.acv-puls.be