Een op acht Vlamingen wordt in kansarmoede geboren. Wat betekent dit en hoe ga je er best mee om in de klas? VRT slaat de handen in elkaar met Klasse, vzw Krijt, Netwerk tegen Armoede en Welzijnszorg om het thema armoede en sociale uitsluiting bespreekbaar te maken in de leraarskamer en in de klas.
Kansarmoede is het centrale thema van De Warmste Week 2022, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT. Het is een onderwerp dat de samenleving beroert, ook het onderwijs. Kansarme kinderen hebben het vaak lastig op de schoolbanken. Ze zijn het slachtoffer van dalende prestaties voor rekenen, taal en lezen. Daarnaast hebben ze meer stress, worden ze uitgesloten of gepest en zijn ze vatbaarder voor schooluitval en het watervalsysteem. Redenen genoeg om dit thema bespreekbaar te maken op school en in de klas.
Interessant materiaal
Om het thema in de klas aan bod te laten komen, lanceren we na de herfstvakantie explainers van KLAAR over het thema kansarmoede, die nauw aansluiten bij bestaand lesmateriaal van de partners. Waarom wordt armoede afgebeeld als een web? Wat doet armoede met een mens? En hoe kan je iemand die in armoede leeft helpen? KLAAR zorgt - in samenwerking met Welzijnszorg - voor heldere, korte filmpjes met wat humor, op maat van de leerlingen. Klik hier om te filmpjes te bekijken.
Naast de explainers lanceert VRT ook getuigenissen van jongeren die opgroeien in kansarmoede met een duidelijke link naar het onderwijs. Welke impact kan je hebben als leerkracht en klasgenoot? Wat helpt echt en wat komt verkeerd aan bij jongeren in armoede? Deze getuigenissen komen tot stand in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede en Betonne Jeugd.
Daarnaast werkt Klasse aan een gespreksvorm om het thema op schoolniveau, in de leraarskamer, bespreekbaar te maken. Hierover later meer!
Bekijk de volledige tekst en beeldmateriaal klik hier