Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het rommelt al enkele weken heel heftig in Bolivië. In de Oostelijke provincie Santa Cruz werd een ‘staking voor onbepaalde duur’ uitgeroepen. Nou ja, wat heet staking? Het zijn vooral wegversperringen, winkels en scholen die dicht gaan. De reden is dat de volkstelling die in 2023 moest plaats vinden, om technische redenen werd uitgesteld tot 2024. Dat was een nationale beslissing waar alle provincies bij betrokken waren. Maar, zo stelt de gouverneur van Santa Cruz, dat is zeer nadelig voor ons, want de provincie wordt ondervertegenwoordigd en we verliezen veel subsidies.

Die gouverneur echter is Luis Fernando Camacho van het burgercomité dat vrij sterk staat en een vooraanstaande rol speelde in de coup tegen Evo Morales in 2019. Niemand twijfelt er aan dat de echte reden voor deze acties zuiver politiek en anti-regering zijn. De bedoeling is de stabiliteit doorbreken en velen spreken opnieuw van een poging tot staatsgreep.

Het verschil met 2019 is wel dat MAS, de beweging voor socialisme die aan de macht is met President Luis Arce, de les van 2019 heeft geleerd en vandaag beter voorbereid is dan toen op destabiliserende acties. Er werd daarom een overleg georganiseerd, maar de gouverneur komt er niet eens op af. Tot nog toe doen de andere provincies ook niet mee met de acties.

In hoeverre de bevolking de staking steunt is zeer onzeker, een aantal bewegingen hebben alvast afstand genomen, hoewel de betogingen indrukwekkend zijn.

Er is tot hiertoe één dode gevallen bij botsingen met de politie. De acties hebben zeer zware economische gevolgen voor de regio en Santa Cruz is de rijkste regio van het land.

Hoe dit verder evolueert is moeilijk voorspelbaar. Indien de andere provincies vandaag niet volgen, kan dit toch snel veranderen, want iedereen heeft wel ergens een eis die niet werd ingewilligd. Bovendien mag MAS wel ouder en wijzer zijn geworden, ook binnen de partij schuurt het want Evo Morales wil nog steeds opnieuw een eersterangs rol spelen, tegen zijn President in.

Bron: https://www.uitpers.be/bolivie-meester-hij-begint-weer/