Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Deze interprofessionele staking van 9 november was door velen gewild, want er waren veel bedrijven waar piketten voor een of meerdere ingangen stonden. De deelnemers stonden er al zeer vroeg, om uitleg en doelen van de actie te verduidelijken en om met zijn allen hun toestand te bespreken. Spijtig genoeg kon ik niet altijd foto’s of een kleine video verwezenlijken en aan een bedrijf wensten ze niet gefotografeerd te worden.

Het bedrijf waar de actievoerders het talrijkst waren was aan de belangrijkste ingang van winstengigant Engie. De stakers van de drie vakbonden waren er vanaf 7 uur dertig. Je kon horen en zien dat ze vastberaden waren en zo nodig verder gingen actie voeren. Allen waren het eens dat de financiële toestand onhoudbaar was, wat zelf al meermaals onderlijnt werd op tv. Op de baan naast Engie reed toen een fietscaravan met vaantjes en kleine paneeltjes van jonge actievoerders voorbij.

Aan het centraal station en voor de deur van het lottogebouw was er ook veel te doen en het gebouw van de BVO kreeg ook een bezoek van vakbondsmilitanten. Op weg naar de piketten bij Coca-Cola stopte ik bij een klein groepje stakers van een van de vele bejaardentehuizen van de firma Armonea. Deze vrouwen stonden er al uren met hun spandoek aan een tafeltje vol met vakbondsinfo en een drankje en knabbeltje voor wie er kwam deelnemen of luisteren.
Bij een van de grootste Carrefour-winkels hadden de stakers alle deuren op slot gemaakt en de winkelkarretjes ineen op hun zijkant gelegd om geen misbruik toe te laten op hun parking.

Beelden van de actie

https://vimeo.com/channels/leffge

Leon