De natuur absorbeerde 54% van de kooldioxide-uitstoot van menselijke activiteiten in de afgelopen tien jaar. Dit heeft de opwarming van de aarde aanzienlijk vertraagd.
De huidige opwarming van de aarde met 1,1°C veroorzaakt reeds een gevaarlijke en grootschalige verstoring van de natuur, waarbij ecosystemen over hun grenzen worden geduwd.
We verliezen de natuur, onze meest waardevolle bondgenoot. Naarmate de vervuilende menselijke activiteiten toenemen, verzwakt het vermogen van de natuur om koolstof te absorberen en ons te helpen ons aan te passen en veerkracht op te bouwen.
De regeringen op de COP27 moeten de belangrijke rol erkennen die de natuur kan spelen bij het bereiken van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.
Sharm El-Sheikh, Egypte, 15 november 2022 - De nieuwste wetenschappelijke inzichten bevestigen dat de natuur onze beste bondgenoot is in de strijd tegen de klimaatverandering. De opwarming van de aarde wordt afgeremd en de mensheid wordt beschermd tegen de ergste gevolgen van de klimaatverandering, aldus een nieuw rapport van WWF.
Een nieuw WWF-rapport belicht de kracht van natuurlijke ecosystemen, zowel om emissies te verminderen als om gemeenschappen te helpen zich aan te passen en veerkracht op te bouwen in een opwarmende wereld. "Our Climate's Secret Ally: Uncovering the story of nature in the IPCC Sixth Assessment Report" bouwt voort op het werk van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) om de urgentie van door de mens veroorzaakte klimaatverandering en biodiversiteitsverlies te benadrukken, en pleit voor een betere integratie van de natuur in de mondiale respons op de klimaatcrisis.
Natuur redden en herstellen
"De natuur is een bondgenoot van het klimaat, maar natuurlijke systemen worden over hun grenzen geduwd door de niet aflatende druk van klimaatverandering, vervuiling, overexploitatie en ecosysteemconversie", aldus Dr. Stephen Cornelius, WWF's Deputy Global Head of Climate and Energy. "We kunnen de klimaatverandering niet stoppen als we weigeren de wereldeconomie snel koolstofvrij te maken en de natuurcrisis gewoon onverminderd door laten gaan. De regeringen moeten tijdens COP27 de verbanden tussen klimaat, mens en natuur integreren en sneller vooruitgang boeken op het gebied van mitigatie- en aanpassingsambities en verlies en schade. Om de opwarming tot 1,5°C te beperken, ons aan te passen aan de klimaatverandering en levens en bestaansmiddelen te redden, moeten we de natuur beschermen en herstellen.”
"Ons vermogen om gezonde ecosystemen en een gezonde planeet te herstellen wordt beperkt door de opwarming van de aarde", aldus professor Hans-Otto Pörtner, medevoorzitter van werkgroep II van het IPCC. "Om te kunnen profiteren van de vele diensten die ecosystemen leveren, moeten we erin slagen de emissies te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C of minder. Het bewijs is sterker dan ooit dat de huidige mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis van elkaar afhankelijk zijn en alleen samen kunnen worden opgelost.”
De natuur absorbeert onze emissies en beschermt ons tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. In het verslag wordt erop gewezen dat ongeveer 31% van de door de mens veroorzaakte CO2-emissies in de afgelopen tien jaar door land-gebaseerde ecosystemen (waaronder planten, dieren en bodems) is geabsorbeerd, terwijl nog eens 23% door de oceanen is geabsorbeerd, ten nadele van veel mariene ecosystemen, waarvan het water steeds zuurder wordt.
Gezonde ecosystemen vertragen niet alleen de opwarming van de aarde, maar vergroten ook de veerkracht en helpen gemeenschappen beschermen tegen de gevolgen van het klimaat. Koraalriffen, waterrijke gebieden en mangroven bieden bijvoorbeeld bescherming tegen stormvloeden, en bossen kunnen overtollig regenwater absorberen, waardoor afvloeiing, aardverschuivingen en schade door overstromingen worden voorkomen. Maar extreme weersomstandigheden, zoals droogte, bosbranden en hittegolven op zee, kunnen hele ecosystemen vernietigen en massale sterfte veroorzaken.
Koen Stuyck, woordvoerder WWF: “Tijdens COP27 dringt WWF er bij de leiders op aan om op de natuur gebaseerde oplossingen te erkennen in de COP27-uitkomsten, deze te integreren in klimaatmaatregelen en een momentum te creëren in de aanloop naar de COP15-biodiversiteitstop in december in Canada - de kritieke kans voor de mensheid om haar verbroken relatie met de natuur te herstellen.”
Noot voor de redactie:
1. Het verslag onder embargo is hier beschikbaar en de infografieën zijn op verzoek verkrijgbaar.
2. Het rapport zal worden besproken tijdens een evenement in het WWF-paviljoen op COP27 (blauwe zone, zaal C) op 16 november om 17:30 GMT+2, en live worden uitgezonden op YouTube. Het evenement omvat een vraag- en antwoordsessie en staat open voor alle COP27-deelnemers - zie de volledige uitnodiging hier.
Voor meer informatie of interviews:
Koen Stuyck, woordvoerder WWF-België, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +32 474 58 71 52 (via WhatsApp) of +20 (0)1010 819 651 per telefoon.
Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie met meer dan 30 miljoen supporters en een wereldwijd netwerk dat actief is in meer dan 100 landen. De missie van het WWF is de aantasting van het natuurlijke milieu op aarde een halt toe te roepen en een toekomst op te bouwen waarin de mens in harmonie met de natuur leeft, waarbij de biologische diversiteit van de planeet behouden blijft, een duurzaam gebruik van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen wordt gegarandeerd en de vermindering van vervuiling en afval wordt aangemoedigd.