Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In de nacht van zaterdag 19 november op zondag 20 november heeft de Turkse luchtmacht grootschalige bombardementen uitgevoerd tegen de Koerden, in zowel het noorden van Syrië (Rojava) als het noorden van Irak (KRG-gebied). Hierbij zijn zowel militaire als civiele doelen geraakt, en er zijn ook burgers gedood. De lokale autoriteiten van het autonoom gebied van Rojava hebben meegedeeld dat 13 burgers en 6 strijders gestorven zijn. Naast deze Koerdische slachtoffers zijn ook tientallen soldaten van het regeringsleger gedood of zijn gewond geraakt

De Belgisch-Koerdische gemeenschap heeft gisteren, zondag 20 november een protestactie gehouden op het Europakruispunt, voor het Centraal-station, in Brussel. Met zo'n 120 deelnemers hebben we de agressie van de Turkse staat aangeklaagd. Zie de foto's in bijlage. (Credit bij foto's: Simon Clement).

Behalve de agressie van de Turkse staat, hebben wij ook geprotesteerd tegen de NAVO en de VS omdat zij het Turks leger steunen, hen toestaan om zulke aanvallen uit te voeren, en niets ondernemen om de Koerden te beschermen. Als Turkije zich niet gesterkt zou voelen door het Westen, zou het zulke aanvallen niet kunnen of durven uitvoeren. Vandaag, zondagavond 20 november heeft de Turkse luchtmacht opnieuw bombardementen uitgevoerd. Deze tweede golf van aanvallen heeft opnieuw burgers getroffen. Als de internationale instellingen en overheden niet reageren, zal Turkije haar aanvallen nog meer opvoeren en overgaan tot een grondinvasie.

Turkije gebruikt als argument dat zij de aanval uitvoeren als vergelding voor de terreuraanslag in Istanbul. Maar zowel de PKK als de PYD en YPG hebben verklaard niets met deze aanslag te maken te hebben. Ze hebben laten weten dat ze een gerechtvaardigde strijd voeren voor de Koerdische zaak, en hierbij nooit burgers viseren. Iedereen is ervan overtuigd dat dit helemaal niet de modus operandi is van de Koerdische organisaties, enkel de Turkse overheid blijft geloven in haar eigen leugens. Sinds die aanslag zijn vele elementen naar boven gekomen, onder andere over de aanslagpleger, die aantonen dat de versie van de Turkse staat niet klopt. Het mag duidelijk zijn dat de 'deep state' binnen Turkije deze aanslag zelf gedaan of "besteld" om een reden te hebben om een nieuwe invasie tegen de Koerden te lanceren.

Als de Belgisch-Koerdische gemeenschap kunnen we niet afzijdig blijven bij zoveel haat, propaganda en geweld tegen de Koerden in het midden-oosten. We blijven doorgaan met onze protesten totdat de Internationale instellingen en de westerse overheden stappen zetten om Turkije tegen te houden en de Koerden te beschermen.