Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Europese bedrijven stil over betrokkenheid bij slechte arbeidsomstandigheden leerlooierijen Bangladesh

Schoenenmerken en leerhandelaren niet transparant over herkomst leer

Leerlooierijen in Bangladesh staan bekend om hun slechte arbeidsomstandigheden. Hoewel duidelijk is dat bedrijven als Bristol, Scapino en Wortmann (bekend van de merken Caprice en Marco Tozzi) hun leren schoenen in Bangladesh produceren, blijft onbekend is of zij daarvoor ook leer uit Bangladesh gebruiken. De bedrijven gaven daar desgevraagd ook geen antwoord op. Ook onze vragen aan deze bedrijven over wat zij doen om arbeidrechtenrisico’s bij de productie van leer te voorkomen, en daadwerkelijke problemen op te lossen, bleven onbeantwoord.

Martje Theuws (SOMO): “Geheimzinnigheid en geslotenheid zijn troef, terwijl transparantie en open communicatie de de norm zou moeten zijn in zo’n risicovolle sector. Het is onmogelijk om met inkopende partijen in gesprek te komen  over misstanden in een land als Bangladesh als niet bekend is wie wat waar inkoopt.”

Voor dit onderzoek nam SOMO contact op met 13 schoenenbedrijven en 14 leerimporteurs. Slechts zes bedrijven reageerden op de vragen van SOMO.

Onzeker, ongezond, onderbetaald werk
De Bangladesh Labour Foundation (BLF), een organisatie waar SOMO nauw mee samenwerkt, deed al eerder onderzoek in 26 leerlooierijen in industriegebied Savar, bij de hoofdstad Dhaka. Opnieuw wordt duidelijk dat bij de productie van leer in Bangladesh arbeidsrechten op grove wijze geschonden worden: vrijwel niemand heeft een contract, betaling onder het minimimloon komt veel voor, arbeiders maken lange dagen en soms is er sprake van gedwongen overwerk. Ook kampen arbeiders in deze looierijen met gezondheidsproblemen als gevolg van blootstelling aan chemicalieën.

Ashraf Uddin (BLF): “Ondanks de inspanningen van de (internationale) arbeidersbeweging, en het actieplan van de Bengaalse overheid om arbeidsrechten te verbeteren, moet er nog veel gebeuren. Buitenlandse afnemers van leer en leren producten hebben hierin een grote verantwoordelijkheid. Hoe zij zich opstellen naar producenten en ook richting de overheid in Bangladesh is bepalend voor de situatie op de werkvloer.”

Ondoorzichtig web
In welke eindproducten leer uit Bangladesh uiteindelijk terecht komt is moeilijk vast te stellen. Schoenenmerken, fabrieken, leerlooierijen, onderaannemers en leerhandelaren vormen samen een ondoorzichtig web. Het is ongelofelijk moeilijk om de gehele weg van slachterij tot winkel in kaart te brengen. Dat is problematisch omdat inkopende bedrijven zo niet ter verantwoording geroepen kunnen worden voor misstanden in hun productieketens.


Wetgeving nodig

Omdat bedrijven niet vrijwillig informatie over hun productieketen delen, is wetgeving nodig, vinden de onderzoekers. In Nederland is onlangs de initiatiefwet ‘Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen’ ingediend.  “Daarin moeten stevige bepalingen over ketentransparantie worden opgenomen”, aldus Theuws.

Download hier het rapport. Voor meer informatie over het onderzoek, kunt u contact opnemen met onderzoeker  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pers en communicatie) via + 31 (0)6 45 26 22 44

 

Go to top and click on [Download images]

SOMO - Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen