Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 F*CK de werkdruk: actie en sensibiliseringsdag in de social profit op 19/12 

De BBTK voert al een tijdje actie rond de werkdruk in de social profit. Met F*CK de werkdruk trekken de werknemers van deze essentiële sector aan de alarmbel. Om de situatie op het terrein in kaart te brengen, verspreidde de BBTK, in samenwerking met de VUB, afgelopen zomer een enquête over de werkdruk in de hele socialprofitsector. Bijna 5.000 mensen vulden deze enquête in en lieten ons weten hoe het zit met hun werkdruk. Na een eerste analyse van de resultaten trekken we op 19/12 naar de werknemers. Er zullen op verschillende plaatsen lokale acties doorgaan. Deze actiedag is een opstap naar een grote betoging van de sector in gemeenschappelijk vakbondsfront op 31 januari.

Het thema ‘werkdruk’ valt niet meer weg te denken uit de sector. Het verraste ons dan ook niet toen uit de antwoorden bleek dat de werkdruk in de social profit gemiddeld als hoog wordt ervaren en veel respondenten moeite hadden met het verzoenen van werk en privé.


De enquête kwam tot stand door middel van samenwerking met de VUB. Het begrip werkdruk werd daarom opgedeeld in verschillende facetten.


Uit een eerste analyse van de resultaten blijkt dat:

  • Een hoger percentage vrouwen (36,4%) dan mannen meldt aan hoge werkeisen te moeten voldoen. Zowel fysiek, mentaal als qua intensiteit;
  • Een hoger percentage vrouwen (47,5%) dan mannen meldt een tamelijk slechte of zeer slechte gezondheidstoestand te hebben;
  • Mannen doorgaans meer autonomie op het werk hebben dan vrouwen;
  • Er een duidelijk verband is tussen hoge werkeisen en werk en privé moeilijker op elkaar afgestemd kunnen worden;
  • 60% van de respondenten hun arbeidstijd zou verminderen als ze hun loon zouden kunnen behouden. In realiteit zien we dat veel werknemers de werkdruk beheren door minder te gaan werken, ten koste van hun koopkracht;
  • De grote meerderheid enthousiast is over hun job en er energie uit put. Toch maken ze bijna allemaal melding van fysieke en mentale vermoeidheid op het einde van hun werkdag;
  • De werkdruk het hoogst ligt in de ziekenhuizen, de thuiszorg en de ouderenzorg.

Op basis van deze enquête kunnen we zeggen dat de respondenten van hun job houden maar uitgeput zijn. Als we het personeelstekort (en de verdere uitstroom) willen oplossen (tegenhouden) dan is het belangrijk dat de sector aantrekkelijker wordt.

Het personeelstekort neemt namelijk toe (verpleegkundigen, kinderbegeleiders, thuishulpen…) en wordt zo een maatschappelijk probleem.

De laatste sociale akkoorden betekenden vooruitgang voor de sector maar hebben lang niet alle problemen opgelost. De jarenlange onderfinanciering maakt dat er de komende jaren nog aanzienlijke extra inspanningen moeten gebeuren van de Vlaamse en federale regering.

Het werk is niet af. Onze prioriteit wordt het ijveren voor betere arbeidsvoorwaarden dan vandaag. Daar liggen de medewerkers immers het meest wakker van.

Onze voornaamste eisen zijn voorlopig:

  1. Omkadering van digitalisering zodat dit geen extra administratieve last wordt;
  2. Aandacht voor permanenten opleiding en vorming
  3. Ondersteuning bij fysieke én mentale lasten;
  4. Meer tijd krijgen om kwalitatieve zorg te verlenen.

Wij gaan door tot F*CK de werkdruk niet meer van toepassing is. Indien we een verder vertrek van werknemers een halt willen toeroepen, dan zullen er radicale beleidskeuze moeten gemaakt worden in het belang van de arbeidsomstandigheden in de sector. Dit vraagt geld van de overheid, maar ook meer discipline van de werkgever waardoor bijvoorbeeld de werk-privé balans veel beter in evenwicht wordt gehouden en mensen tijdens hun verlof, weekend of vrije avonduren niet terug naar het werk worden geroepen.


Met deze boodschap trekken we morgen naar de werknemers en op 31 januari naar de straten van Brussel voor een social profit betoging.

Contacten


Johan Van Eeghem (NL), Federaal secretaris BBTK
+32 478 55 69 02 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Céline Boogaerts, Pers en communicatie (voor meer info over de acties op 19/12)
+32 477 95 00 19 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.