PERSBERICHTJAARRAPPORT 2021: STERK SVK-DNA!
Aan de vooravond van de inkanteling van de sociale verhuurkantoren en de sociale huisvestingsmaatschappijen binnen de nieuwe woonmaatschappijen staat het behoud van het sterke SVK-DNA voorop. Namelijk: via kwalitatieve inhuringen op de private woonmarkt en via gerichte huurdersbegeleiding kwetsbare gezinnen en alleenstaanden met een hoge woonnood een betaalbaar dak boven het hoofd bieden.
Ingebedde organisaties
De SVK’s bestaan sinds de jaren ’80 en zijn verspreid over Vlaanderen. De 48 kantoren tellen 545 medewerkers waarvan 25% huurbegeleiders en 14% medewerkers voor onderhoud- en klussen. Ze ontvangen 28 mio euro Vlaamse subsidies en bijna 5 mio euro lokale subsidies. En ze werken intens samen met welzijnspartners in functie van doorverwijzing, opvang en begeleiding, zorg, enzovoort.
Woningen en kamers huren en verhuren
Er staan 12.985 private woningen op de teller, waarvan meer dan de helft appartementen. Vorig jaar was er een groei met meer dan 1.200 wooneenheden.
Een kamer huren kost gemiddeld 332 euro. Een huis met 3 slaapkamers 569 euro. De SVK’s krijgen overal te maken met stijgende marktprijzen.
De wachtlijst omvat 89.556 kandidaat-huurders. 65% hiervan zijn Belg, 27% van buiten de EU. Steeds meer van deze mensen hebben een hoge woonnood en een precair inkomen.
Vorig jaar kregen 2.398 gezinnen en alleenstaanden een woning toegewezen. Dit gebeurt vooral na verblijf in noodwoning, in crisisopvang of na verlies van woonrecht, na opvang bij vrienden en familie.
Huurders begeleiden, inspraak en participatie organiseren
SVK’s zijn goed bereikbaar, zorgen voor een laagdrempelige en klantvriendelijke intake. Ze doen vele huisbezoeken en geven de huurders gestructureerde informatie over rechten en plichten. Diverse regelgevingen zijn immers ingewikkeld en vaak zijn er taalproblemen.
Ze werken samen met welzijnsactoren en doen aan strikte financiële opvolging van de huurders.
(Kandidaat)Verhuurders opvangen en begeleiden
SVK’s maken promotie via woonwinkels en lokale besturen maar genieten ook van mond à mondreclame. Er is continue een grote ontzorging van eigenaars via informatie en advies maar ook via onderhoud- of klus- of herstelploegen of via ‘renovatiecontracten’.
Er gebeurt een serieuze kwaliteitsbewaking van het woningpatrimonium op basis van conformiteitsattesten en een eigen kwaliteitscharter.
SVK’s werken samen met vastgoedkantoren en private ontwikkelaars om extra woningen te creëren en lanceren alternatieve woonvormen zoals projecten proef-wonen, housing first-projecten, projecten voor eenoudergezinnen, cohousing, wonen voor personen met een handicap, dedicated teams voor daklozen…