Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht ACV Puls - Grote ongerustheid bij BRUSSELS EXPO na collectief ontslag directie

Communicatiedienst ACV Puls | Sudermanstraat 5 | B-2000 Antwerpen | T +32 3 220 87 61 | www.acv-puls.be

Grote ongerustheid bij BRUSSELS EXPO na collectief ontslag directie

Op maandag 23 januari kreeg het personeel van Brussels Expo de schokkende mededeling dat de voltallige directie hun ontslag had aangeboden aan de Raad van Bestuur. Het personeel eist dat de directie haar verantwoordelijkheid neemt.

PROBLEMEN SINDS COVID-19


Door de pandemie vaart de stads-vzw door woelig water. Het personeel heeft sinds het begin van de pandemie klanten, collega’s en managers zien vertrekken. Het personeelsbestand is afgenomen van ongeveer 110 in 2019 naar slechts een 80-tal nu. 
In 2021 werd er een herstructurering doorgevoerd zonder sociaal overleg, waarbij 9 collega’s ontslagen werden. Daarnaast gingen enkele anderen met pensioen. Bovendien werd er een controversieel plan ‘vrijwillig vertrek’ ingevoerd dat bij de vakbond vanaf het begin de wenkbrauwen deed fronsen.

 VOLTALLIGE DIRECTIE NEEMT ONTSLAG


Op 20 oktober 2022 ontving het ACV mondelinge garanties voor behoud van de werkgelegenheid en de uitbetaling van de lonen bij Brussels Expo van de voorzitter van de Raad van Bestuur, Philippe Close, tevens burgemeester van Brussel. Op 20 december bevestigde de voorzitter deze garanties tijdens een personeelsvergadering. Nochtans was ondertussen het ‘vrijwillig vertrek’ extra gestimuleerd met billijkere voorwaarden. Slechts 2 medewerkers toonden interesse in het verbeterde vertrekplan en de andere 70-tal gingen het nieuwe jaar in met hernieuwd vertrouwen. Maar slechts een maand later kreeg het personeel via de pers het nieuws dat het topmanagement collectief en zogenaamd collegiaal hun ontslag had aangeboden. De vakbonden veroordelen dit vertrek aan de billijke voorwaarden die zijzelf hadden opgesteld.

PERSONEEL IN ACTIE


De directie legt uit dat het ontslag druk uitoefent om de politiek wakker te schudden. Het feit dat ze met een vergoeding van 80% kunnen vertrekken zou “slechts een bijkomstigheid zijn”.
Op 6 februari zou er een eerste bemiddeling plaatsvinden tussen de directie en de Raad van Bestuur, maar het personeel eist antwoorden op de vragen die ze hebben en organiseert daarom een personeelsvergadering op dezelfde dag.

KAPITEINS VERLATEN HET SCHIP


“Het siert geen enkele directie om te vertrekken in deze zeer moeilijke tijden voor Brussels Expo en het personeel achter te laten met vraagtekens over hun toekomst. Het personeel is de onzekerheid en de emotionele terreur beu. Onze kapiteins verlaten het schip als eerste maar graaien het zilveren servies mee, wij pikken dit niet.” - Jurgen Geeroms, ACV BIE“Het personeel vraagt de Brusselse politiek eindelijk klare taal te spreken over haar voornemens met de Heizelpaleizen en de werkzekerheid voor het personeel. Daarnaast eisen wij in navolging van de directie dat er ook intern een cultuur komt van goed bestuur en ethiek met een correct sociaal overleg. Mocht hierop geen antwoord komen sluiten wij geen enkele vorm van actie uit en zullen het personeel dan ook volgen in de te nemen beslissingen.” - Jeroen Van Ranst, ACV PULS

Meer informatie:

Jeroen Van Ranst, vakbondsverantwoordelijke ACV Puls

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 0494/342 003

Jurgen Geeroms, Zoneverantwoordelijke ACV-CSC BIE

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 0473/525 500