ACOD-persmededeling | Hoorzitting rond verzoek tot vernietiging minimale dienstverlening bij De Lijn
Hoorzitting rond verzoek tot vernietiging minimale dienstverlening bij De Lijn
Na 15 maanden van radiostilte, zal op 29 maart 2023 een hoorzitting plaatsvinden op het Grondwettelijk Hof waarin het verzoekschrift tot vernietiging van het decreet inzake de continuïteit van de dienstverlening van de VVM De Lijn in geval van staking wordt behandeld. Het dossier werd op 15 december 2021 in gemeenschappelijk vakbondsfront ingediend en krijgt nu dus eindelijk gehoor.
Het decreet dat tot stand kwam na een voorstel van Vlaams minister voor mobiliteit Lydia Peeters en dat werd goedgekeurd in het Parlement zónder ernstig overleg met de sociale partners, is een zoveelste aanval op het stakingsrecht.
Het is daarnaast ook een aanzienlijke inperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat de essentiële beroepscategorieën 72 uur op voorhand hun voornemen tot staken/werken moeten overmaken, legt de druk op het al dan niet ondersteunen van een actie op de persoon en niet meer op de groep. Het recht van een individu om zich te schuilen achter een piket of groep gaat hierdoor volledig verloren.
De drie vakorganisaties bij De Lijn menen dat de Vlaamse regering ver buiten haar bevoegdheid treedt met het invoeren van deze regelingen. Het bestreden decreet blijkt namelijk hoofdzakelijk opgetrokken te zijn uit bepalingen die het arbeidsrecht inperken, een federale aangelegenheid. Uit het feit dat de zij het principe van continuïteit van de dienstverlening enkel beoogt ‘in geval van staking’, kunnen wij afleiden dat de eigenlijke kwestie het stakingsrecht is, en niet het stads- en streekvervoer. Voor alle andere vormen van overmacht wordt het wél aan De Lijn overgelaten hoe het vervoersaanbod moet worden geregeld.
Daar komt bij dat het decreet enkel van toepassing is op de personeelsleden van De Lijn, niet op de pachters, die evenwel 50% van de ritten voor hun rekening nemen. Voorts wist de minister dat het recht op collectieve actie bij De Lijn reeds was ingeperkt door afspraken gebaseerd op federale wetgeving.
We mogen niet vergeten dat het bereik van De Lijn, en dus ook van de stakingen, stelselmatig afneemt en dat zal blijven doen door de invoer van het decreet Basisbereikbaarheid (1 op 5 bushaltes zullen verdwijnen!).
ACOD TBM komt op voor een maximale dienstverlening en het stakingsrecht is hiervoor nodig, zowel in het belang van de reizigers als dat van de werknemers. We hebben goede argumenten voor de vernietiging van het decreet en hopen dat het Grondwettelijk Hof ons hierin volgt. De uitspraak is te verwachten binnen een drietal maanden.
In elk geval leggen we ons niet neer bij de minimale dienstverlening en zullen wij blijven strijden voor de rechten van de reizigers en de werknemers.
Afgevaardigden van de drie vakbonden zullen aanwezig zijn op de hoorzitting op 29/03/2023. Er zal een persmoment voorzien worden 30 minuten voor aanvang, omstreeks 13:30u.
Perscontact: Stan Reusen, adjunct algemeen secretaris ACOD TBM: 0499 19 31 95.
met vriendelijke groeten
chris camps
acod | stafmedewerker communicatie
t +32 2 508 58 36 | m +32 476 903 908