Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Honderdduizenden Iraakse burgers zijn hun huis ontvlucht uit angst voor de terreur van IS. Amnesty International eist met een petitie een gecoördineerde internationale actie om deze burgers te beschermen.

Sinds de militanten van de Islamitische Staat (IS) in juni Noord-Irak bereikten, werden duizenden burgers gedwongen hun huis te verlaten. Het gaat voornamelijk om leden van religieuze minderheidsgroepen. Duizenden leden van de Yezidi-gemeenschap uit Sinjar werden begin augustus door IS uit de stad en omgeving verdreven. Ze zochten dagenlang hun toevlucht in de bergen, zonder water of voedsel. Nu proberen ze onderdak te vinden in andere regio’s, zoals Syrië.

De christenen uit het Noord-Iraakse Mosul werden door IS verplicht zich te bekeren, een belasting te betalen of te vertrekken. Indien dat niet gebeurde, werden ze gedood. Dat veroorzaakte in juli een massa-exodus uit de stad.

Daarnaast zijn ook sjiieten en soennieten niet veilig, die enkele weken eerder in grote aantallen vertrokken uit vrees voor de IS-militanten en Iraakse veiligheidstroepen. Velen onder hen proberen Koerdistan te bereiken, waar ze onderdak vinden bij vrienden of familie.

Europa en de VS kondigden midden juli humanitaire hulp aan. Deze hulp heeft echter onvoldoende de vluchtelingen bereikt. Bovendien blijven de gevechten aanhouden, waardoor nog meer mensen op de vlucht slaan.

Daarom is het noodzakelijk dat er een gecoördineerde internationale actie, met hulp van de Irakese regering en de Regionale Koerdische Regering, wordt opgezet om in de noden van de vluchtelingen te voorzien.

Teken ook de petitie en eis dat die actie er eindelijk komt!

Pax Christi - 3 september 2014