Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Kinderen die op school betrapt worden op een of andere apenstreek, trekken vaak medeleerlingen mee in bad. ‘Gedeelde schuld, verzacht de straf’, denken ze. Hetzelfde lijkt te gaan gebeuren nadat het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) aan het licht bracht dat Luxemburg al 10 jaar 'op een ongeziene schaal' met tax rulings bezig is. Daardoor ontsnappen de grootste multinationale bedrijven grotendeels of helemaal aan het betalen van belastingen.

Ook België neemt natuurlijk deel aan de ratrace. Al in 1998 was de regering Dehaene er blijkbaar mee bezig. Eerder deze week berichtten De Standaard en Het Nieuwsblad over een vorm van belastingontwijking die België ‘promoot’ om buitenlandse bedrijven en investeerders naar hier te halen. Volgens Prof. Dr. Michel Maus, docent VUB, UGent en UA, kan de regeling -  waar multinationals ook volop van profiteren – de vergelijking met LuxLeaks aan. FOD Financiën regeerde ook: “We promoten dit systeem al jaren”. Dat zal wel: onze media hebben het vandaag ook over een slideshow, die onze overheid gebruikt om multinationals te lokken. Er is sprake van het verminderen van de belastbare winst met 60 tot 90 procent.

Ook Nederland kon uiteraard niet achter blijven. Columnist Ewald Engelen had het daarover op ftm.nl: 'Trekt Juncker Nederland mee de diepte in?'. Daarin stelt Engelen dat andere landen ‘keihard meedoen’ en ‘het nette Nederland voegde zich willens en wetens bij de club van erkende belastingparadijzen’.

Vandaag stellen De Standaard en Het Nieuwsblad dat de Belgische fiscus zestig geheime belastingdeals sloot met multinationals. De kranten schrijven dat de inhoud van die deals ‘angstvallig geheim gehouden wordt’. Een van de gelukkigen zou AB Inbev zijn. CEO Carlos Brito zou afspraakjes hebben gemaakt over de winst waarop zijn bedrijf (niet) belast wordt. Daarvoor worden bij ons “excess profit rulings” gebruikt. Ook BATC (British American Tobacco Company) – één van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld – zou met de Belgische overheid zo’n deal hebben beklonken.

In een persbericht eiste de PVDA gisteren al volledige transparantie: “De overheid moet alle fiscale deals die ze afsluit, zonder uitzondering, bekendmaken. Met vermelding van de namen van de betrokken ondernemingen en over hoeveel geld het gaat”: Komt er ook een BelLeaks? PVDA vraagt volledige transparantie over fiscale rulings.

Danny Carleer - (eerder verschenen op openbarebank.be op) 11 december

In het vragenuurtje in de Kamer zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat de akkoorden geheim blijven. ‘Het huidige beleid zomaar opgeven is niet aangewezen.’ (De Standaard)

Een titel in de populistische krant Het Laatste Nieuws vandaag: “Waarom LuxLeaks Juncker niet bedreigt. Niemand eist ontslag, want alle lidstaten zijn mee schuldig.”