De Palestijnse toetreding tot het Internationaal Strafhof (ISH) is een stap in de juiste richting die bijdraagt tot de afschrikking van oorlogsmisdaden en een einde moet stellen aan de straffeloosheid in de regio. Europese lidstaten moeten hier hun volle steun aan verlenen. Dat stellen Broederlijk Delen, Amnesty International, Christian Aid, de Coalition for the ICC, de International Federation for Human Rights (FIDH) en Pax Christi Vlaanderen in een gezamenlijke verklaring.
“Voortdurende straffeloosheid voor ernstige misdaden begaan tijdens het Israëlisch-Palestijnse conflict ondermijnen het vooruitzicht op een duurzame en rechtvaardige vrede. De Palestijnse toetreding tot het ISH kan helpen om schendingen van het internationaal recht aan te pakken, door beide zijden toegang te geven tot gerechtigheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”, stelt Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International.
Willem Staes, beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, beaamt: “Het ISH moet niet gezien worden als een obstakel tot vredesonderhandelingen, maar als een cruciaal instrument om de decennialange cultuur van straffeloosheid in het Israëlisch-Palestijnse conflict te doorbreken. Het vooruitzicht van verantwoording voor ernstige misdaden begaan langs beide zijden van het conflict kan als afschrikking dienen voor toekomstige wreedheden en nederzettingenexpansie.”
Ook Karim Lahidji, voorzitter van de International Federation for Human Rights (FIDH), sluit zich daar bij aan: “Verantwoording is een vitaal ingrediënt voor het oplossen van eender welk conflict, in het bijzonder in een conflict dat al zo lang duurt. Palestina handhaaft internationale normen en toont zijn bereidheid deze te gehoorzamen door de jurisdictie van het ISH te aanvaarden.”
De verschillende organisaties roepen de EU en haar lidstaten op de Palestijnse ratificatie van het Statuut van Rome te verwelkomen –zoals ze in het verleeden deden bij andere ratificaties- en betreuren dat de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini deze opportuniteit niet te baat heeft genomen in haar mededeling deze week.
De EU heeft zich in het verleden meermaals geëngageerd om de universele ondersteuning van het Statuut van Rome te promoten. Dit deed ze onder meer in haar Raadsbeslissing en Actieplan over het ISH uit 2009 en in de Europese Richtlijnen ter Promotie van de Naleving van het Internationaal Humanitair Recht uit 2011. De EU moet haar engagement nakomen.
William Bell, politiek- en beleidsmedewerker voor Israël/Palestina bij Christian Aid, stelt het als volgt: “De EU en haar lidstaten zijn grote pleitbezorgers van de rol van het Internationaal Strafhof: het zou hypocriet zijn en getuigen van een kortetermijnvisie om in dit geval een uitzondering te maken. Het onpartijdig gebruik van internationale rechtsmechanismen gaat niet over het kiezen van een bepaalde kant, wel over het verzekeren dat alle partijen verantwoording moeten afleggen over ernstige internationale misdaden en dat slachtoffers bescherming genieten onder het internationaal strafrecht.”
De organisaties roepen alle actoren, inclusief Israël en de Verenigde Staten, op te stoppen met het opleggen van strafmaatregelen tegen Palestina, en eerder genomen strafmaatregelen te herroepen. In plaats daarvan moeten ze de voordelen van de introductie van verantwoording in het conflict erkennen. Eerder dan Palestina te sanctioneren, moeten Israël en de VS ook het Statuut van Rome ondertekenen.
“De Coalitie verleent haar volle steun aan de Palestijnse toetreding tot het Statuut van Rome. De afdwinging van het internationaal humanitair recht versterkt het vredesproces, en biedt slachtoffers toegang tot een juridische remedie”, besluit William R. Pace van de Coalition for the ICC (CICC).
Voor vragen en verdere toelichting: Willem Staes, beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen/Pax Christi Vlaanderen, 0476 34 81 77
Pax Christi vzw - 8 januari 2015