In een artikel dat de Frankfurter Allgemeine vorige woensdag had werd het nog erger. Daarin ging het over dat ‘vrijhandelsverdrag’ dat op stapel staat tussen de EU en de VS: TTIP. Ik probeer de nogal explosieve inhoud ervan kort samen te vatten. Het stuk opent ermee dat een geheim document uitlekte en voor ergernis zorgt. Hendrik Kafsack en Maximilian Weingartner noemden het dokument voor de tegenstanders van TTIP “gefundenes Fressen”. Duits dat iedere Belg verstaat.
De chloorkippen en speciale rechtssystemen voor bedrijven – zie hoger – daar richtte de kritiek van de TTIP-tegenstanders zich tot nu toe op, schrijven de journalisten. Maar nu komt iets heel anders naar buiten: de samenwerking op het vlak van regelgeving.
De Europese en de Amerikaanse topelites (mijn eigen termen) willen niet alleen handelsbelemmeringen afbouwen, standaard op elkaar afstemmen of elkaars standaarden accepteren, ze willen ook verhinderen, dat er 'überhaupt' regels en standaarden tot stand komen die de handel belemmeren.
En nu citeer ik direct uit de FA: “Kein Gesetz, kein Umweltstandard, keine Verbraucherschutzregel soll mehr erlassen werden, ohne dass der Partner vorher einen Blick darauf geworfen hat. Die Amerikaner sollen ein Mitspracherecht in der Gesetzgebung von EU, Staaten und Bundesländern bekommen.”
Begrijpt u wat daar staat beste lezer? Geen wet van de EU, van een staat of deelstaat, zou nog kunnen aangenomen worden zonder dat "de Amerikanen" daarover hun zeg kunnen doen.
De Europese Commisie die met de V.S. onderhandelt zou volgens het bij de Frankfurter Allgemeinen Zeitung terechtgekomen document, een soort van "vroegwaarschuwingssysteem" aan "de Amerikanen" aanbieden inzake nieuwe wetten en standaarden.
"Inspraak" zouden “beide blokken” – de EU mag zich ook gaan moeien in de VS – ook zelfs krijgen over de bestaande wetten en standaarden. En de betrokken partij – voor Europa: of de EU, of de lidstaat of de deelstaat – moet aan de overzijde – de VS – alle mogelijke informatie ter beschikking stellen, alle economische gegevens ook.
Als hoogste instantie zal in de EU een “Regulatory Cooperation Body“ opgericht worden dat de regelgevende samenwerking overziet.
Nu deze voornemens uitgelekt zijn, krijgt de Europese Commissie heel wat tegenwind van allerlei niet-gouvernementele organisaties.
Het Europese initiatief 'Stop TTIP' heeft ondertussen meer dan een miljoen handtekeningen bijeen tegen het Transatlantische ‘Vrijhandelsverdrag’. Volgens Michael Efler, de Duitse woordvoerder van de vereniging 'Mehr Demokratie' wordt met TTIP de liberalisering van de economie gebetonneerd.
Met zulk systeem krijgen multinationals een enorme invloed in het wetgevend werk. Alhoewel de EU-Commissie dat minimaliseert en stelt dat als één van de beide partners beslist om een wet toch door te drukken, ze dat alsnog doen kan.
Jan Pieter Everaerts - verscheen eerder in het e-zine 'De Groene Belg'