Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De federale overheid moet nu eindelijk werk maken van een stevige vergroening van de fiscaliteit. Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft vijf redenen om te pleiten voor hogere lasten op vervuiling als ruggengraat voor de tax shift. Zo zijn niet alleen de potentiële inkomsten aanzienlijk en stabiel, maar dalen ook de kosten voor andere overheidsdomeinen zoals infrastructuur. Bovendien is ecofiscaliteit goed voor het milieu en onze gezondheid. Tot slot is ze sociaal rechtvaardig.

“De overheid moet allereerst milieuschadelijke subsidies - zoals de steun aan salariswagens - afbouwen. Vervolgens moet ze accijnzen op brandstoffen verhogen, waarbij ze de meest milieubelastende brandstoffen zoals steenkool, diesel of stookolie, het zwaarst belast” aldus Mathias Bienstman, beleidsmedewerker bij BBL.

Hieronder volgt per reden een korte toelichting:

1) Potentiële inkomsten uit groene fiscaliteit zijn aanzienlijk 

Als België evenveel int uit ecofiscaliteit als Denemarken, de koploper in Europa, komt er jaarlijks 6 miljard extra vrij voor een lastenverlaging op arbeid. 

2) Inkomsten uit milieufiscaliteit kunnen stabiel zijn 

p>Dat blijkt uit de tijdreeksen van verschillende Europese lidstaten. Landen die meer innen uit ecofiscaliteit hebben geen problemen om die inkomsten op peil te houden. Dat komt door de lage prijselasticiteit van de meeste milieubelastende energiebronnen zoals brandstoffen en de mogelijkheid om de tarieven geleidelijk bij te stellen. Zo verhogen de tarieven van de Vlaamse, groene Belasting op In Verkeersstelling (BIV) bijvoorbeeld op het ritme van de verbeteringen in de gemiddelde CO2-uitstoot van wagens.

3) Milieufiscaliteit heeft maatschappelijke voordelen

De luchtvervuiling zal afnemen, net als de uitstoot van broeikasgassen. Ook kan het een rem zetten op andere maatschappelijke kwalen zoals files, bodemvervuiling of nachtlawaai.

4) Milieufiscaliteit vermindert overheidskosten in andere domeinen 

Minder wegverkeer tot minder infrastructuur- en gezondheidskosten. Minder broeikasgasemissies leiden tot een lagere factuur voor de aankoop van emissierechten.

5) Milieufiscaliteit is rechtvaardig

Als milieufiscaliteit slim en zorgvuldig wordt vorm gegeven heeft ze geen of nauwelijks regressieve effecten, leert een studie van het Europees Milieuagentschap.

BBL - 9 februari 2015