Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op 15 maart 2011 brak in Dara’a, Syrië, een volksopstand uit. De meedogenloze reactie van het Syrische regime, dat het oorspronkelijk vreedzaam protest brutaal neersloeg, mondde uit in een opbod van bloedig geweld tussen meerdere belanghebbenden. Vier jaar later heeft het conflict al meer dan 200.000 mensenlevens gekost. En aan het geweld komt geen einde. Foltering en mishandeling zijn aan de orde van de dag, miljoenen mensen zijn op de vlucht en overleven in erbarmelijke omstandigheden, zonder onderwijs, verzorging, voldoende eten en een dak boven het hoofd.

Pax Christi International is geschokt door het immense lijden van het Syrische volk en roept op tot een politieke oplossing van het conflict. De internationale gemeenschap heeft de morele plicht om vrede te brengen in Syrië en de slachtoffers van oorlog en vervolging te beschermen. Daartoe moeten volgens de internationale vredesbeweging volgende, concrete initiatieven genomen worden:

  • - Start opnieuw internationale onderhandelingen op met een bemiddelaar, om een politieke overgang te maken naar een vrije en democratische staat. De Veiligheidsraad moet zich ondubbelzinnig uitspreken voor de toepassing van een welomschreven en allesomvattend vredesproces.
  • - Zet alle wapenleveringen aan alle partijen in het conflict stop. Het gebruik van landmijnen, clustermunitie, barrel bombs en andere explosieven, zeker in dichtbevolkte regio’s, moet ophouden.
  • - Snijd alle bronnen van financiële hulp af die leidt tot de voortzetting van het geweld, van grove schendingen van de mensenrechten en van oorlogsmisdaden.
  • - Bied ondersteuning aan geweldloze vredesactivisten en verdedigers van de mensenrechten. Versterk de veerkracht van de lokale civiele maatschappij.
  • - Maak een einde aan de straffeloosheid. Breng oorlogsmisdadigers en daders van misdaden tegen de mensheid voor het gerecht.
  • - Pak de fundamentele oorzaken aan van het conflict en bevorder maatschappelijke integratie en vreedzame alternatieven voor het opbod van geweld.
  • - Zet gedecideerde en effectieve stappen om burgers te beschermen en bij te staan, zeker de meest kwetsbaren onder hen. Verdeel de lasten en verstrek humanitaire hulp om aan de grote nood van vluchtelingen en ontheemden in hun eigen land tegemoet te komen.
  • - Waarborg de vrijheid van religie en geloof. Bescherm de minderheden en hun cultureel erfgoed. Steun de religieuze leiders die constructieve relaties tussen de verschillende religieuze groepen voorstaan.

Meer info op deze pagina (in het Engels).

Pax Christi Vlaanderen - 13 maart 2015