Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De Flemish Milk Board (FMB) is zeer tevreden met de grote respons op de oproep om actie te voeren tegen de lage prijzen in de landbouw. Die oproep viel in goede aarde omdat de toestand inderdaad dramatisch is. Niet alleen in de melksector, maar in alle sectoren: varkens, runderen,akkerbouw,… Iedereen is zich daar zeer van bewust vandaag. Dank zij de acties. 

De acties gaan over alle sectoren heen, over alle boerenorganisaties, over gans België en begint over gans Europa uit te deinen. FMB is verheugd over de deelname van vele jonge boeren en over de sympathie bij de burgers.

Voor het eerst zaten ALLE boerenbewegingen samen om de aan gang zijnde acties te bespreken: BB,FWA, FUGEA,ABS,MIG-FMB,FJA. 

Onderhandelingen zijn opgestart. Federaal minister Borsus heeft zich gisteren persoonlijk geëngageerd voor honderden boeren aan de blokkade in Ghillingen om iets te doen voor een betere, kostendekkende prijs en een inkomen voor de landbouwers. De minster spreekt over een vangnet voor noodsituaties. België wil dit op tafel leggen op de speciale Europese raad over de landbouw op 7 september ek.

De vraag is natuurlijk of dit kan met een  landbouw die vooral exportgericht moet zijn. In dat model moet je natuurlijk aan de laagst mogelijke prijs produceren, en moet je ervoor zorgen dat kleine en middelgrote bedrijven ermee stoppen en alleen megabedrijven overleven (dank zij allerhande steunmaatregelen?).

Het is verwonderlijk dat  de melkspecialisten deze crisis niet zag aankomen. Als lid van de European Milk Board hebben we reeds lang voor deze crisis gewaarschuwd. Zo'n crisis is toch evident als er vanuit de politiek en de industrie voortdurend gezegd wordt dat West-Europa een groot deel van de wereld moet voeden, dat er enorme kansen zijn op de Chinese markt. In feite gaat men ervan uit dat alles wel los zal lopen als er een droogte is in Nieuw-Zeeland, als de Chinese markt veel aankoopt, als de nieuwe groeilanden onze melk willen, als er geen embargo komt... Met zoveel keer 'als' komt men nergens. Dat is geen beleid, dat is roekeloosheid.

Er is nochtans een oplossing: het aanbod aanpassen aan de vraag. Een melkveehouder met 65 koeien is best bereid om tijdelijk 5 koeien minder te melken in tijden van crisis, op voorwaarde dat iedere boer zijn productie doet dalen, zeker de boeren met 300 koeien of meer. De prijzen veren dan weer op. Maar de voorwaarde is natuurlijk dat iedereen verplicht wordt om minder te melken. Dat is de taak van de politici. Ook bij wegenwerken en ijzel wordt iedereen verplicht om zijn snelheid te matigen.

Er is sprake van een schuldherschikking voor de leningen waaronder de boeren gebukt gaan . Dat klinkt goed, maar het komt erop neer dat degenen die zwaar geïnvesteerd hebben in megabedrijven en zo deze crisis mede veroorzaakt hebben nu zouden wegkomen met kleine aflossingen. Het is weinig waarschijnlijk dat de banken dan niet zullen aankloppen bij de overheid, en dat de gewone burger daarvoor opdraait. 

Dus toch maar beter een faire prijs, een fair inkomen,  en een faire marktregeling.

Rik De Coninck (Secretaris FMB, Flemish Milk Board) - augustus 2015