Een burgercollectief tekende in juni 2014 bij het grondwettelijk hof verzet aan tegen de besparingsplannen die de Europese Unie oplegt aan al zijn lidstaten via het Europees Stabiliteitspact. Het Europees stabiliteitspact heeft als doel alle landen van de Europese Unie aan strenge besparingsregels te laten voldoen en in de pas te laten lopen.
“Wij zijn hier enorm bezorgd over, omwille van het feit dat dit op een te korte termijn gebeurd en uiteindelijk de welvaart van de 99 procent zo gaat verstikken,” stelt Farid Jedidi. “Ook zorgt het er voor dat de Europese instellingen meer macht zullen verwerven ten koste van de nationale staatsmacht.”
Andy Vermaut vertelt: ”Heden ten dage zijn meer dan 3OO organisaties ons in deze klacht gevolgd, wat er meteen voor zorgt dat er een zeer groot maatschappelijk draagvlak is, voor de démarche van ons burgercollectief.” Door dit pact wordt volgens de klachtindieners de grondwet ondermijnd. Alle machten gaan uit van de natie, staat er te lezen in onze grondwet. Als aan deze machten wordt getornd, wordt er eigenlijk rechtstreeks ingegrepen op onze grondwet. De klachtindieners begrijpen niet dat dit pact in nationale wetgeving kan omgezet worden, zonder dat hierdoor de Belgische grondwet met voeten wordt getreden. Andy Vermaut: “Als de Belgische staatsmacht wordt aangetast, zeg maar de fundamenten van onze staat, kan dit niet zonder de grondwet te veranderen en daarvoor is een 2/3 meerderheid nodig. We kunnen dus gerust zeggen dat het Europees stabiliteitspact onze democratie aantast. Het feit dat dit pact dus doorgevoerd is in alle parlementen met slechts een gewone 50 procent meerderheid is niet correct, aangezien het om een ingrijpen op onze grondwet gaat.”
Ondermijning van de koopkracht
“De veel te strenge begrotings -en besparingsregels die Europa zo oplegt aan zijn lidstaten kunnen nefast zijn voor de economie van onze Europese lidstaten, zeg maar de welvaart van de 99 procent,” aldus Andy Vermaut. “De verplichte economische groei samen met de veel te strenge besparingsnormen dijken de individuele macht van de lidstaten stevig in, maar zijn ook helemaal niet realistisch. Zeker voor België, stellen we vast dat vooral de gewone burgers worden getroffen door deze besparingsmaatregelen. Die voelen de ondermijning van hun koopkracht reeds vandaag in hun portemonnee. Geloven dat we een duurzame groei zullen scheppen, terwijl de koopkracht afneemt, is een utopie. We zeggen niet dat er niet bespaard mag worden, maar stellen vast dat dit op een veel te hoog tempo wordt georganiseerd, zodoende dat het eigenlijke effect van wat men beoogt, sowieso rampzalig zal uitdraaien. Indien we nog mogen geloven, dat de Europese leiders het vandaag goed met ons voor hebben en echt het gemeenschappelijk belang van onze burgers vooropstellen.”
Farid Jedidi: ”Het is een unicum in de Belgische geschiedenis dat een Europees verdrag grondwettelijk wordt aangevochten voor het hoogste Belgische rechtscollege. Het grondwettelijk hof kwam reeds bijeen over deze klacht, maar dit puur voor de technische organisatie van de zittingen. "
De complete klacht samen met extra informatie kunt u vinden op http://www.constituante.be/PDF/CLASS_ACTION/1-NL-LAST_Verzoekschrift_Ontwerp.pdf "Een 12-tal partijen verenigden zich in 1 klacht tegen het Europese besparingsbeleid. Het gaat om Michael Balter, volksvertegenwoordiger VIVANT; Mil Luyten, Federale secretaris ABVV-ACOD; Marie-Rose Cavalier-Bohon, voormalig volksvertegenwoordigster; Francois Licoppe, bedrijfsleider; Andy Vermaut, bediende; Filip Van Rossem, piloot-instructeur; Claire Bohon, ambtenaar; Raf Verbeke, arbeider; Karin Verelst, vorser; Jan De Groote, student rechten; Philippe De Smet, coördinator van vzw De Werkwijzer en Geert van Istendael, schrijver.’
Meer info bij Andy Vermaut of Farid Jedidi: 0499 35 74 95 en/of 0472 32 77 81 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.