Beste Gents stadsbestuur, Beste Groen Gentfractie, Op de gemeenteraad van 29 september verwierp de Gentse gemeenteraad een motie om Gent TTIP-vrij te verklaren. Ondanks de brede steun van het middenveld, de vereiste 3.000 handtekeningen en een steeds luider klinkende roep tot verzet tegen het vrijhandelsakkoord in een groeiend aantal Europese steden pleiten de meerderheidspartijen, Groen Gent incluis, voor een 'slim TTIP'. Een 'TTIP Light', zeg maar.
Gent mist daarmee haar afspraak met de toekomst. En een buitenkans om zich net als Amsterdam, Wenen, Barcelona,…op de kaart te zetten als progressieve, heerlijk tegendraadse (stad der Stropdragers, weet u wel), sociale en duurzame stad die basisdemocratie en participatie hoog in haar vaandel draagt. Als een stad waar de gemeenteraad een plaats is waar burgerinitiatieven en het brede middenveld hun stem hebben. En toont dat ze ballen heeft!
Het handelsverdrag, zelfs een ‘light versie’, bevat ook volgens Jong Groen een waaier aan argumenten waarom dit een vermomd gevaar is voor een aantal belangrijke elementen van de samenleving.
Als de VS en de EU een handelsverdrag sluiten, dan moeten de regels van beide partijen namelijk op elkaar afgestemd worden. Zo is het gebruik van groeistimulerende hormonen in de VS toegelaten voor de vleesproductie, terwijl wij dit in Europa niet aanvaarden. Het verdrag kan de EU dus verplichten om hun regels aan te passen om de handel te stimuleren.
Een van de belangrijkste dingen die in het vizier ligt is het Europese voorzorgsprincipe. Dit principe verplicht Europa zijn ‘voorzorgen’ te nemen: als er twijfel bestaat dat een product gevaarlijk is voor de gezondheid dan wordt dit niet op de markt gebracht. Producten moeten dus veel testen ondergaan vooraleer ze in Europa verkocht worden. In de VS is dit niet zo.
Daar worden producten eerst op de markt gebracht, en als er daarna blijkt dat dit product schadelijk is, dan wordt het uit de rekken gehaald. Men dempt de put pas als het kalf verdronken is. Als beide partijen regels op elkaar moeten afstemmen om handel te promoten kan deze regel dus worden afgeschaft in Europa.
De onderhandelingen rond dit verdrag zijn daarnaast alles behalve toegankelijk. Een klein elitair clubje van politici debatteert over de basisideeën van onze democratie samen met de machthebbers van grote bedrijven. Het debat wordt dus in de private sfeer gevoerd en betrekt de bevolking niet in het debat, zoals een van de basisregels van de democratie verplicht. Dit is dus een akkoord op maat van de multinationals. Als Jonge Groenen pleiten we juist voor de versterking van een lokale economie. Boeren van bij ons, familiebedrijven die lokale lekkernijen maken, Belgische groenten en fruit die een deftige prijs krijgen in plaats van opgespoten kippen van 1 euro per kip of gemanipuleerde appels en peren.
Het groeiende verzet tegen TTIP kun je niet opzij zetten als een hobby van geitenwollensokkendragers. Het protest groeit in tal van Europese landen. Vorige week kwamen zo’n 250.000 mensen de straat op tegen TTIP in Berlijn. En ook in ons land en onze stad groeit het protest. De Europese petitie tegen de internationale onderhandelingen telt inmiddels meer dan 3 miljoen handtekeningen!
Het Gentse stadsbestuur en de Groen Gentfractie promoot deze stad als democratisch, progressief en sociaal. De motie verwerpen is meer dan slechte reclame. We hopen dan ook dat u gehoor geeft aan deze open brief en niet te kiezen voor ‘light’, maar dat Stad Gent zich alsnog aansluit bij de steden die TTIP volledig verwerpen. Samen met haar geëngageerde burgers en verenigingen. U zal in Jong Groen Gent een enthousiaste medestander vinden.
Jong Groen Gent
Gent, 17 oktober 2015