In een vrije tribune van de Franse krant Le Monde (24 februari 2015, p. 13) wil Dore Gold, algemeen directeur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, ons doen geloven dat Israël vrede wil en dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas daarentegen weigert te onderhandelen. Maar in februari schoot Israël het Franse vredesinitiatief af. Frankrijk stelt voor om nog voor de zomer een internationale vredesconferentie te organiseren. Israël beschuldigt Frankrijk ervan aldus het terrorisme aan te moedigen (Le Soir, 1 februari 2016, p.12).
Ook toen de Arabische Liga in 2013 haar vredesinitiatief van 2002 herhaalde, moest Israël hiervan niet weten. Het Arabisch vredesinitiatief voorziet in de normalisering van de betrekkingen tussen de Arabische landen en Israël, indien dit laatste land zich terugtrekt uit de in juni 1967 Palestijnse bezette gebieden. Het biedt ook de mogelijkheid tot uitwisseling van grensgebieden tussen Israël en de toekomstige Palestijnse staat.
Ludo De Brabander verklaart in het interview met de Nieuwsbrief van Palestina Solidariteit: “De Oslo akkoorden en de daarna volgende vredesgesprekken werden door Israël gebruikt om tijd te winnen voor het inpikken van Palestijnse gronden en het uitbreiden van de kolonies.”
Israël beweert niet alleen naar vrede te streven maar ook de enige democratie in het Midden-Oosten te zijn. Maar hoe valt dat te rijmen met een Israëlisch wetsontwerp dat kritische ngo's wil muilkorven. Zo wil de regering Israëlische ngo's verplichten hun buitenlandse donoren bekend te maken. Het betreft een zeventigtal organisaties die werken rond het Israëlisch-Palestijns conflict en die gefinancierd worden door de Europese Unie of door de Belgische, Deense, Zweedse of Noorse regering. Ze zullen in hun publicaties hun buitenlandse donoren moeten vermelden indien ze voor meer dan de helft buitenlands geld ontvangen. In hun officiële ontmoetingen zullen ze bovendien een goed zichtbaar merkteken moeten dragen. Particuliere donaties vallen niet onder de wet zodat Israëlische kolonisten privaatgeld uit het buitenland kunnen ontvangen zonder dat ze dit moeten verantwoorden.
Een ander wetsontwerp wil het mandaat afnemen van volksvertegenwoordigers die weigeren Israël als een democratische en joodse staat te erkennen. Het betreft hier de Palestijnse leden van het Israëlische parlement.
Op 31 december besliste Naftali Benett, minister van Onderwijs, om de Liefdesroman “Borderlife” van de Israëlische auteur Dorit als lectuur uit de Israëlische scholen te bannen. Deze roman vertelt de liefde tussen een Israëlische vertaalster en een Palestijnse artiest. De minister vreest dat het boek gemengde huwelijken tussen Joden en niet-Joden zou aanmoedigen. Wat de identiteit van de joodse natie zou kunnen schaden.
Intussen gaat Israël voort met het uitbreiden van de kolonies op de bezette westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Er wonen nu al meer dan 650 000 Israëlische kolonisten of 12 procent van de joodse bevolking in Israël. In januari nog keurde de Israëlische regering bouwplannen goed voor 153 woningen in de buurt van de kolonie Ariel, in Carmel dichtbij Hebron en in Goush Etzion. Anderzijds hebben bulldozers van het Israëlische leger op 2 februari 23 woningen, inclusief de bijkomende structuren, vernietigd in de Palestijnse dorpen Khibet Jenbah en Khirbat el-Halawa in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Zo werden ongeveer 110 mensen dakloos gemaakt.
Tijdens de eerste anderhalve maand van dit jaar heeft Israël de vernielingen van de EU-projecten en EU-structuren fors opgedreven. Het aantal vernielde projecten tijdens deze periode komt overeen met 29 procent van alle vernielde structuren in heel 2015.
Op 1 maart weigerde Israël een Belgische parlementaire delegatie de toegang tot de Palestijnse Gazastrook. De humanitaire toestand na de vernietigende Israëlische oorlog van de zomer 2014 is er blijkbaar zo schrijnend dat het zicht ervan het imago van Israël in het buitenland nog zou kunnen verslechteren.
Staat Israël boven de wet? Het Westen heeft onlangs nog de sancties tegen Noord-Korea verscherpt. Blijkbaar hanteert Europa een politiek van twee maten en twee gewichten. België moet de opschorting van het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israël eisen en aan de samenwerking tussen de Belgische universiteiten en de Israëlische wapenbedrijven binnen het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 moet een einde komen.
Palestina Solidariteit - 6 maart 2016
Maak de Palestijnse beweging nog sterker.
Word lid of hernieuw je lidmaatschap van Palestina Solidariteit
Het Palestijnse volk heeft meer dan ooit onze steun nodig. Dit kan door vrijwilliger te worden, door deel te nemen aan acties, door brieven te schrijven naar de media en de politici, door infoavonden te organiseren, door standen op wereldfeesten te bemannen, door giften te storten voor onze werking en projecten (fiscaal attest vanaf 40 euro).
Je kan ook lid worden van Palestina Solidariteit of uw lidmaatschap vernieuwen en daarbij 10 procent korting bekomen op de boeken die we verkopen.
Het LIDGELD bedraagt 25 euro (15 euro voor studenten en werklozen) te storten op bankrekening BE64 523-08 014 88-52 van Palestina Solidariteit (met de vermelding ‘lidgeld’ of ‘steun Palestina Solidariteit’). Je ontvangt dan je lidkaart en een sticker “Bezoek Palestina nu het nog kan”. We danken je op voorhand.