Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In de knusse fauteuils van Econopolis lijkt men er allemaal niet erg veel last van te hebben, maar er trekt een zwaar sociaal onweer over ons land dat duizenden werknemers en hun gezinnen in de grootste onzekerheid en miserie stort. Vermogensbeheerder Geert Noels pleit er in De Morgen voor om de ‘creatieve destructie’ haar werk te laten doen en als het even kan de belastingen voor vennootschappen verder te verlagen. Dergelijk ‘dolce far niente’ kan voor het ABVV in geen geval het antwoord zijn dat de overheid moet bieden op deze herstructureringsgolf.

Het wordt tijd dat de verschillende bevoegde overheden in dit land hun verantwoordelijkheid opnemen en werk maken van volgende vijf maatregelen.

1. Erken het economisch fiasco van het huidige regeringsbeleid en gooi het roer om

De ‘fellow travellers’ in het pers- en opiniewereldje van de huidige regering zullen het niet graag toegeven, maar de cijfers van Eurostat liegen niet. Deze regering faalt op economisch gebied over de hele lijn. Bijna nergens in Europa is de groei in tewerkstelling de laatste jaren zo klein als in België, ook op vlak van economische groei heeft de regering Michel ons land gedegradeerd van koploper tot rode lantaarn. Het begrotingstekort wordt groter en onze staatsschuld is enkel maar gestegen.

Conclusie: de economische recepten van rechts zijn een fiasco over de hele lijn. Het is tijd voor ander en beter. Stop de afbouw van de publieke tewerkstelling en zorg voor een investeringsbeleid dat banen schept.

2. Maak België minder aantrekkelijk voor collectieve ontslagen

In tegenstelling tot de meeste van onze buurlanden is er voor multinationals in ons land geen enkele belemmering om van de ene op de andere dag een vestiging te sluiten. Het zou al een mooi begin zijn mocht wettelijk worden bepaald dat het vertrekkende bedrijf ook opdraait voor de ontslagvergoedingen bij de onderaannemers en werknemers van het vertrekkende bedrijf met een interimcontract of contract van bepaalde duur recht krijgen op een betere bescherming.

3. Durf sancties op te leggen

Zorg er op zijn minst voor dat de sancties die nu al bij wet voorzien zijn in geval van sluiting of ingeval van het niet respecteren van de procedures collectief ontslag, strenger worden en vooral effectief worden opgelegd door de rechtbanken.

De procedures om bewarend beslag te kunnen leggen op materieel, werkinstrumenten en bedrijfsvoorraden, moeten korter en eenvoudiger. Bedrijfsterreinen blijven best in publiek bezit, maar er moet in elk geval een sluitende procedure komen om bedrijfsterreinen te kunnen onteigenen wanneer het bedrijf sluit.

Ook bedrijfssubsidies en verlagingen van de werkgeversbijdragen (van allerlei slag) moeten maximaal gerecupereerd worden. Dergelijke subsidies en verlagingen van werkgeversbijdragen moeten in de toekomst trouwens veel sterker worden gekoppeld aan tewerkstellingsbevorderende voorwaarden (zoals bijkomende jobs of arbeidsduurvermindering).

4. Geef werknemers recht op informatie

Wanneer de werknemersvertegenwoordigers onraad ruiken in hun bedrijf moeten zij beroep kunnen doen op een knipperlichtprocedure waardoor zij tijdig tekst en uitleg kunnen eisen van de Raad van Bestuur of de Algemene Vergadering van aandeelhouders. Indien nodig moeten ook de bevoegde overheden kunnen worden gealarmeerd.

De werknemersvertegenwoordigers moeten ook de mogelijkheid krijgen beroep te doen opexterne experts voor een onafhankelijke financieel-economische doorlichting van hun bedrijf.

5. Neem initiatief op Europees niveau

Bijna vier jaar geleden al werd een resolutie ‘Informatie voor en raadpleging van werknemers, anticipatie en beheer van herstructurering’ (15/01/2013) goedgekeurd door een ruime meerderheid van het Europees Parlement. Deze resolutie bevatte aanbevelingen omtrent onder meer

  • de verplichting om herstructureringen te verantwoorden;
  • de verplichting om alternatieven zoals arbeidsduurvermindering te onderhandelen;
  • de verplichting om collectief ontslag enkel in overweging te nemen als alle opties zijn uitgeput...

De Europese Commissie heeft evenwel nagelaten hierrond ook maar enig initiatief te nemen. Bevoegd Commissaris Marianne Thyssen mag nu niet langer talmen en moet een voorstel van Richtlijn op tafel leggen die deze aanbevelingen omzet in Europese wetgeving.
Lees alle ABVV-voorstellenLees het opiniestuk op de morgen.be

Rudy De Leeuw (ABVV) - 23 september 2016