Sinds kort nam een Romagezin zijn intrek in de woonst van een uithuizig Vlaams koppel.
De reacties hierop variëren van oprechte bezorgdheid tot racistische wraakfantasieën.
Voor alle duidelijkheid: een bewoond huis kraken is moreel niet te verdedigen en geldt als dusdanig ook niet als 'kraken'.
Het onderverhuren van kraakpanden is net zo verwerpelijk als mensensmokkel.
Toch is het opvallend dat deze relatief zeldzame vorm van diefstal een veel grotere verontwaardiging veroorzaakt dan de duizenden personen die gedwongen worden om letterlijk op straat te slapen.
Open VLD-er Egbert Lachaert diende een wetsvoorstel in om kraken strafbaar te maken. Hij vat het mooi samen: het kan niet dat het recht op huisvesting van deze mensen primeert op het eigendomsrecht.
Oftewel: het primaat van het bezit dient ten allen prijze beschermd te worden.
Oftewel: slaap op straat wanneer de nachtopvang je weigert.
De huiseigenaars uit de Gentse Holstraat staan helemaal niet "machteloos", zoals de media beweren in een fijn staaltje steekvlamjournalistiek. Zij moeten simpelweg langs de vrederechter passeren alvorens een deur te laten intrappen.
In 99 % van de gevallen biedt deze juridische safeguard een broodnodige bescherming tegen knokploegen en opdringerige huisjesmelkers.
Die bescherming dreigt nu te verdwijnen wanneer kraken strafbaar wordt.
Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt zal niet alleen een subcultuur vernietigen, het zal leegstand vermarkten (antikraakfirma's verhuren bij voorkeur aan blanke, kinderloze studenten zonder huisdier) en honderden, zoniet duizenden sans-papiers, daklozen en andere 'ongewensten' nog kwetsbaarder maken dan ze al zijn.
Nu asielcentra inderhaast worden schoongeveegd zijn de allerarmsten in steeds grotere getale op zoek naar een privéwoning.
Huurprijzen schieten de hoogte in. Sociale woningbouw hinkt hopeloos achterop. Leegstand wordt bestreden met één arm op de rug gebonden. De daklozenopvang is nog steeds een ontoereikend lapmiddel. De ravages van een rechts afbraakbeleid en decennia centrumlinkse stilstand.
Het voorbije jaar werd de innige verstrengeling tussen machtspolitici en projectontwikkelaars nergens duidelijker dan in Gent.
De stad aan Schelde en Leie staat vol ontruimde kraakpanden, potentiële woningen die na een kortgeding inderhaast werden ontruimd om jaren leeg te staan. Als rotte tanden in een gastvrije glimlach.
Jelle Joseph,
Kraakactivist
Gent
Dit opiniestuk verscheen in gewijzigde vorm en met de titel "Minder fraai Gent" in De Standaard van 14 maart j.l.