Het woord "historisch" mag niet te snel in de mond worden genomen. De onderhandelingen die deze week werden opgestart voor een wereldwijd en algemeen verbod op kernwapens zijn echter wel degelijk historisch te noemen. De wereld leeft al 70 jaar met de schrik voor een atoomoorlog. Met pippo's zoals de huidige leider van Noord-Korea (Kim Jong Un) en de VS (Trump) wordt de wereld er niet veiliger op. Beiden kunnen gelijk welk moment op de atoomknop drukken.
Niets doen is geen optie. Niets doen betekent dat er meer en meer staten (zoals Iran) kernwapens zullen aanmaken. Momenteel zijn er negen kernwapenstaten. Gemiddeld komt er om de 8 jaar een kernwapenstaat bij. Hoe meer staten over kernwapens beschikken, hoe groter de kans dat atoomwapens opnieuw zullen ingezet worden. We weten allemaal wat de gevolgen zijn geweest van de bom op Hiroshima: 250.000 doden. Moderne kernwapens hebben een kracht die nog eens duizend maal krachtiger zijn dan de bom op Hiroshima. Een Amerikaanse onderzeeër heeft vandaag raketten aan boord met een gezamenlijke kracht van meer dan 5.000 Hiroshimabommen. Met wat zijn we in godsnaam bezig ? Enkele honderden volstaan om een nucleaire winter te veroorzaken, die het leven op aarde onmogelijk maakt. Een recente studie heeft aangetoond dat indien India en Pakistan elk 50 kernwapens zouden inzetten, er meteen 30 miljoen dodelijke slachftoffers vallen, en door de fall-out het zonlicht zal worden tegengehouden waardoor de temperatuur en de rijstopbrengst zal dalen. Honderden miljoenen tot 1 à 2 miljard (!) mensen zullen omkomen van de honger. Nogmaals: wie kan dit nog vatten ? We spelen letterlijk met vuur. We slaapwandelen naar een catastofe.
Voorstanders van kernwapens zeggen dat kernwapens niet bedoeld zijn om te gebruiken. Dat wil ik rustig geloven. Maar de geschiedenisboeken staan vol van mensen met goede bedoelingen, en toch liep het telkens uit de hand. En wat als terroristen zoals Al Qaeda of IS binnenkort over atoomwapens beschikken ? Zij zullen niet wachten om deze massavernietigingswapens ook effectief in te zetten.
De enige oplossing om te voorkomen dat dergelijke onmenselijke wapens ooit nog gebruikt worden, is deze wapensystemen te ontmantelen en te vernietigen. Aangezien de kernwapenstaten niet geneigd zijn om hun eigen kernwapens op te geven, heeft een meerderheid van landen in de wereld nu de handen in elkaar geslagen om kernwapens simpelweg te verbieden. Net zoals chemische en biologische wapens eerder werden verboden en nadien geëlimineerd. Zelfs landmijnen en clustermunitie zijn ondertussen verboden. Heel raar dat de meest vernietigende wapensystemen nog steeds niet verboden zijn. Daar zal dus binnenkort gelukkig een einde aan komen.
Alleen uitzonderlijk jammer dat ons land - nochtans een niet-kernwapenstaat - als één van de weinige landen in de wereld de kant kiest van de kernwapenstaten. Onze regering verschuilt zich letterlijk en figuurlijk onder de paraplu van de NAVO, een nucleaire alliantie. Zo geraken we natuurlijk geen stap vooruit. Dat is de kop in het zand steken, naief "geloven" in nucleaire afschrikking en "hopen" dat die wapens nooit zullen gebruikt worden. Een defensiebeleid gestoeld op geloof en hoop is geen realistisch beleid.
Tom Sauer is professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen
Dit opiniestuk verscheen eerder in Het Laatste Nieuws