Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Door Freddy De Pauw
irak kirkoek
IS pleegt regelmatig aanslagen tegen sjiïtische milities. Zoals hier onlangs in Diyala. (AA)

De moordaanslag op de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militiechef Al-Mohandis is goed nieuws voor Daesh (Islamitische Staat, IS). Die twee speelden een grote rol in de strijd tegen IS. Een van de gevolgen is ook dat de “Internationale Coalitie” tegen IS verzwakt wordt.

Maar bovenal, door die moordaanslag, hebben de sjiïtische milities in Irak hun greep nog vergroot, zodat de soennitische Arabieren van Irak het nog zwaarder te verduren krijgen. En dat zal sommigen weer in de armen van IS zal drijven. IS zegt thanks, Donald Trump. De heropstanding van IS in de regio wordt een van de neveneffecten van Trumps provocatie.

Iraanse verkiezingen

De moordaanslag heeft daarnaast ook het Iraanse regime versterkt, in de eerste plaats de “haviken” van dat regime. Nauwelijks twee maanden na een zwaar onderdrukte volksopstand met vele honderden doden, slikken zogoed als alle Iraniërs hun kritiek in, Iran staat nu zogoed als eensgezind achter de leiding van de Islamitische Republiek.

Op 21 februari worden in Iran parlementsverkiezingen gehouden. Het zit er nu dik in dat de “hervormers” rond president Hassan Rohani veel van hun pluimen zullen verliezen ten voordele van de conservatieve ultra’s die harder schreeuwen tegen de Grote Satan.

In Irak zelf zijn vooral de jongeren die al drie maanden actie voeren tegen het corrupte regime in Bagdad, de pineut. Zij waren de ganse tijd slachtoffer van de milities van Mohandis en co die vorige maand nog tientallen actievoerders op het Tahirplein in Bagdad vermoordden. Zij lijden nu mee onder de ‘neveneffecten’ van Trumps misdaad.

Bron: http://www.uitpers.be/artikel/2020/01/08/daesh-is-wrijft-zich-handen/