Iedereen betaalt Bezos' ruimtereisje
Voor Amazon is Black Friday cruciaal. Van nu tot aan kerst draait het bedrijf recordvolumes. Die leggen eigenaar Jeff Bezos geen windeieren: hij is momenteel de rijkste mens op aarde. Die aarde verliet hij in juli van dit jaar even voor een uitstapje in de ruimte. Bij terugkomst bedankte hij de werknemers en klanten van Amazon, omdat zij, in zijn woorden, ‘voor dit alles betaald hebben’. Bezos vergat daarbij dat zijn klantenbestand allang niet meer alleen bestaat uit particulieren die een pakje aan de deur geleverd willen zien.
Sinds enkele jaren hengelt Amazon actief naar contracten van publieke overheden. Niet via zijn e-commerce, maar via Amazon Web Services, waarmee het cloud-diensten verleent aan bedrijven en publieke overheden. Een recent rapport toont dat Amazon in de laatste drie jaar voor ongeveer 1,3 miljard euro aan publieke contracten binnenhaalde. En dat is nog maar het topje van de ijsberg: die cijfers zijn alleen gebaseerd op publieke informatie.
Europees belastinggeld
Dat een bedrijf als Amazon een belangrijke speler wordt in de publieke dienstverlening, is problematisch. Amazon probeert actief om zo goed als geen bedrijfsbelastingen te betalen in de Europese Unie. Volgens nieuwsberichten slaagt het daar wonderlijk goed in. Meer nog: in plaats van belastingen te betalen, blijkt dat het miljoenen euro’s aan belastinggeld toegestopt krijgt. Ironisch genoeg beheert Amazon ook de data- en cloudinfrastructuur van de Deense en Britse ministeries van Financiën.
De EU opende recent een onderzoek naar Amazon, omdat het aan concurrentievervalsing zou doen, en enkele maanden geleden weigerde het nog te verschijnen voor het Europees Parlement om uitleg te geven rond zijn omgang met vakbonden.
Dat hield diezelfde EU niet tegen om het een gigantisch contract aan te bieden om haar clouddiensten te verzorgen. Amazon staat erom bekend een ongelooflijke massa aan (vaak private) data van zijn werknemers en klanten te verzamelen. Is het dan niet bedenkelijk dat datzelfde bedrijf nu alle data van een hele reeks Europese ministeries en overheidsbedrijven beheert?
Publiek geld zou moeten gaan naar bedrijven die de democratie respecteren, die hun werknemers goed behandelen, die vakbonden aanvaarden en collectieve arbeidsovereenkomsten sluiten, die data goed beheren, die concurrentie niet vervalsen en die een eerlijke bijdrage geven aan de maatschappij. Amazon treedt al deze minimale eisen met de voeten.
Vandaag protesteren werknemers van Amazon wereldwijd om respect voor werknemersrechten af te dwingen. De stroom aan belastinggeld die naar Amazon gaat, zou ook de burgers moeten mobiliseren en onze overheden aansporen Amazon tot de orde te roepen.
Deze bijdrage verscheen eerder bij De Standaard
Bron: https://www.denktankminerva.be/opinie/2021/11/29/iedereen-betaalt-bezos-ruimtereisje