Enkele dagen voor de Tax Justice Day, verschijnt in de pers het bericht dat de belastingdruk in België in 2012 gestegen is tot een historisch ongezien niveau. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in De Tijd. Het zou vooral te wijten zijn aan de ingrijpende maatregelen van de regering Di Rupo. De fiscale en parafiscale druk is gestegen tot 45% van het Bruto Binnenlands Product (BNP). Zowel de gezinnen als de ondernemingen betalen beduidend meer taksen dan in 2011 en ook het kapitaal wordt in ons land relatief zwaar belast.
Een andere kijk met de Tax Justice Day
§ Alles op een hoop gooien en vergelijken met het BNP verbergt de ongelijke verdeling onder de inkomens uit arbeid en tussen de inkomens uit arbeid en vermogen.
§ Inkomens uit arbeid worden zwaarder belast dan inkomens uit vennootschapswinst en nog veel zwaarder belast dan inkomens uit vermogen.
§ Als men spreekt over de parafiscale druk, dan rekent men de sociale zekerheidsbijdragen (werknemersbijdragen en werkgeversbijdragen) bij de belastingen. Maar voor ons zijn de sociale zekerheidsbijdragen geen belastingen! Voor de werknemers vormen de sociale zekerheidsbijdragen een uitgesteld loon. Bij ziekte, werkloosheid of bij pensionering wordt het vervangingsinkomen vanuit die solidaire pot betaald.
§ Dat de bedrijven meer taksen zouden gaan betalen in 2012, zou niet slecht zijn! Bedrijven moeten op hun winst 33,99% belastingen betalen. Maar door allerlei kortingen is het effectieve tarief vandaag nog amper gemiddeld 11,8%. Daardoor betaalden de bedrijven in 2010 op hun totale winst van 82,4 miljard euro slechts 9,7 miljard euro. Dat is een belastingvermindering van 18,3 miljard euro.
§ De werkgevers betalen niet alleen weinig belastingen, ze krijgen bijna evenveel terug. De totale loonsubsidie vanuit de overheid aan de bedrijven steeg van 1,3 miljard euro in 1996 naar bijna 9 miljard euro vandaag. Naast deze miljardencadeaus genieten bedrijven van onze infrastructuur, het onderwijs en de opleidingssystemen waardoor ze kunnen gebruik maken van opgeleid personeel.
§ In het jaarverslag van de Nationale Bank van België voor 2009 is het totaal netto vermogen van de gezinnen geraamd op 1700 miljard euro. Voor datzelfde jaar bedroegen de inkomsten voor de overheid uit belastingen op het vermogen en het inkomen uit vermogen van de particulieren 9,78 miljard euro. Dat is een gemiddelde aanslagvoet van 0,58%. Dat kapitaal zwaar belast wordt, is dus een leugen!
§ Als we dit allemaal vergelijken met de inkomens uit arbeid, dan zien we maar pas welke inkomens de hoogste belastingdruk moeten dragen. Zo betaalt een alleenstaande werknemer gemiddeld 28,1% aan belastingen en 27,3% aan sociale zekerheidsbijdragen. Samen 55,4%!
Tax Justice Day, donderdag 31 mei.
Van 7.00u. tot 9.00u. actie aan de stations: Turnhout, Geel, Herentals, Mol, Leuven, Gent Sint Pieters, Sint Niklaas, Brugge, Oostende, Mechelen, Aalst, Hasselt, Genk, Antwerpen-Berchem, Brussel Noord, Luik, Charlerloi.
Om 10.30u. persontmoeting met ludieke actie op het Albertinaplein te Brussel.
Omdat een rechtvaardige fiscaliteit moet.
Guido Deckers
Nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit.