Hoe lager de opleiding van de ouders, des te meer cola drinken de kinderen. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Gent. Ouders kregen via 34 Vlaamse kleuter- en basisscholen een vragenlijst waarop ze informatie gaven over hun beroep, hun opleiding en het verbruik van cola en limonade in huis. Kansarme gezinnen hebben meer ongezonde voedingsgewoontes en hebben dus nood aan sensibilisering. Want teveel frisdrank leidt tot overgewicht en diabetes. Het Vlaams Netwerk is niet verrast door het onderzoek, maar wil verder kijken dan de pure statistieken.
Kinderen uit arme gezinnen drinken meer dan dubbel zoveel suikerrijke dranken dan hun leeftijdsgenoten van wie de ouders hoogopgeleid zijn. Cijfers die boekdelen spreken. Of toch niet helemaal? Voor de onderzoekers is het antwoord simpel. Zet geen frisdrank op tafel tijdens de maaltijd, zorg ervoor dat kinderen niet zomaar naar de colafles kunnen grijpen of haal simpelweg geen frisdrank in huis.
Nuttig advies en het Vlaams Netwerk ondersteunt elke poging om mensen (kansarm of niet) gezonder te doen leven. Alleen zal advies of sensibilisering niet werken als deze onvoldoende aansluit bij het (over)leven van mensen in armoede en het waarom van eetgewoontes. Inderdaad, (kraantjes)water is niet alleen veel gezonder, maar ook veel goedkoper dan cola of limonade. Maar misschien stilt zo’n flesje vol suiker wel sneller de honger? Misschien zijn mensen wel op de hoogte van gezondheidsrisico’s, maar kijk je anders naar je gezondheid als je gedwongen wordt om elke dag opnieuw te overleven? Misschien spelen er financiële en praktische drempels die de toegang tot gezonde voeding belemmeren? Vragen die deze enquête niet beantwoordt, maar waarover dialoog wel nodig is alvorens conclusies te trekken of actie te ondernemen.
Het Vlaams Netwerk wil dan ook graag in dialoog treden met de onderzoekswereld en de overheid. Naast de harde cijfers is er immers ook veel meer inzicht nodig in het verhaal van de mensen achter deze cijfers. Enkel op basis van het volledige verhaal kan men conclusies trekken en zinvolle stappen zetten. En waarom bijvoorbeeld niet eens nagaan welke impact het aanbod en de werking van een sociale kruidenier heeft op het eetpatroon van mensen in armoede? Vragen en suggesties zijn welkom bij Griet Briels (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), stafmedewerker gezondheid bij het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.